Novosti

Clean up the Med

Kao i svake godine u posljednjih šest godina učenici Srednje škole Obrovac i ove su godine u okviru međunarodne akcije Clean up the Med očistili jednu od plaža. Ove je godine to bila plaža na rijeci Zrmanji u samom gradu Obrovcu.

 

Kao i svake godine u posljednjih šest godina učenici Srednje škole Obrovac i ove su godine u okviru međunarodne akcije Clean up the Med očistili jednu od plaža. Ove je godine to bila plaža na rijeci Zrmanji u samom gradu Obrovcu. Akcija je to koju je još 1995.godine pokrenula talijanska eko udruga Legambiente i koja je danas prerasla u najveću eko-volontersku aktivnost na Mediteranu. Više od 800 različitih organizacija i institucija iz 22 zemlje svake godine u isto vrijeme pristupi čišćenju plaža. Prošle je godine tako očišćeno više od 1200 mediteranskih plaža. Ne zaboravimo, milijuni tona otpadnog smeća i otrovnih tvari svake godine dospije u Sredozemno more.

“Samo plastičnoj vrećici potrebno je 150 godina da se razgradi, a filteru od cigarete do 5 godina. Mnoge vrste flore i faune sredozemlja dovedene su do ruba opstanka i zato su ovakve akcije značajne. Raduje da u ovoj aktivnosti više nismo usamljeni u našoj županiji i nadamo se da će sljedećih godina biti sve više i više sudionika. Mi smo na neki način već veterani, ali trajati ćemo još dugo…”- kroz smijeh nam je rekao prof. Marko Dobrić, ovogodišnji voditelj akcije u Srednjoj školi Obrovac.
A ove godine akciji Clean up the Med pridružila se Osnovna škola Jurja Barakovića iz Ražanca. Učenici sedmog razreda područne škole Radovin očistili su mjesnu plažu u Ražancu prikupivši velike količine različitog smeća.
“Koliko sam imala prigode pratiti ovu aktivnost, ne samo svojom brojnošću, ova je aktivnost slala nedvosmisleno snažnu poruku stanovnicima jednog eko-sustava kao što je sredozemlje o potrebi očuvanja prirodnog okoliša radi opstanka budućih generacija. I ne samo to, ovo je ujedno i snažna poruka mira i suradnje među različitim narodima i kulturama ujedinjenih u želji za osiguranjem održivog razvoja. ” – rekla nam je prof. Mirsija Tokić, koja se ove godine sa učenicima svog razreda po prvi puta uključila u ovu akciju. “Čistiti ćemo i sljedeće godine.” – jednoglasni su bili ovi vrijedni osnovnoškolci predvođeni svojom razrednicom.

Related posts

Natjecanje do 21. ožujka 2011.

Marta Bašić

U organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza

Matej Kolesarić

Organizacije višednevne izvanučioničke nastave u Makedoniji 15.2.2018.-18.2.2018.

Grga Brkić