Novosti

Iznova puni uspjeh Kreativnog vikenda u Obrovcu

reativni vikend za srednjoškolce Zadarske županije već četvrtu  godinu za redom organizira Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Upravnim odje-lom za društvene djelatnosti Zadarske županije i Srednjom školom Obrovac.

 

 

Spomenuta srednja škola odabrana je radi svoje reputacije izvrsnoga izvannastavnog rada i kroz organizaciju Krea-tivnog vikenda prethodne tri godine opravdala je taj epitet. Sam  program je osmišljen radi nedostatka izvannastavnih programa koji se inače nudi srednjoškolcima.Ovogodišnji Kreativni vikend u Srednjoj školi Obrovac za temu ima Ljubav za početnike i osmišljen je kroz šest radionica: radijske, filmske, slikarsko-scenografske, plesne, literarne i dramsko-scenske radionice, a održan je sa rekordnim brojem sudionika, njih više od sto. Da su učenici željni takvih programa pokazuju i učenici osnovne škole koji se samoinicijativno priključe radu svake godine uz “blagoslov” voditelja radionica i ravnatelja škole. No, posebnost ovogodišnjeg Kreativnog vikenda jeste ta što je i prije no što je dosegnuo državnu razinu postao međunarodni. “Krivac” za to je ravnatelj Srednje škole Obrovac, prof. Darko Tokić koji je pozvao dvije škole izvan granica Lijepe naše.
“Kao Gradišćanske Hrvatice i Hrvati posebno smo oduševljeni što nas je ravnatelj Tokić prigodom svoje posjete našoj školi pozvao na sudjelovanje u Kreativnom programu u njegovoj školi. Mi dolazimo iz Dvojezične gimnazije Borta u Oberwartu (Austrija) i ovo sigurno nije jedini put da smo ovdje. Oduševljeni smo jer je vidljivo da smo u ovoj školi stvarno dobrodošli. Već u petak ujutro bili smo prisutni na nastavi u Srednjoj školi Obrovac i moram reći da su profesori kod kojih smo bili na nastavi divni ljudi koji vole svoj posao. Na kreativnom vikendu prošli smo kroz sve radionice, ali smo najaktivniji bili na literarnoj. No, i radijska je bila interesantna stoga što ćemo možda imati Radio Dvojezična gimnazija Borta. Na kraju moram istaknuti da smo oduševljeni sudjelovanjem u Kreativnom vikendu i da nam je bilo veoma lijepo. Iskoristio bih prigodu i zahvalio se gospodinu Tokiću kojega smatram idealnom osobom za ovaj posao. I naravno, vidimo se u Oberwartu.” – nije skrivao svoje oduševljenje ravnatelj austrijske gimnazije gospodin Martin Živković.
Kruna Kreativnog vikenda prezentacija je onog što je ostvareno u svakoj radionici kroz trodnevni naporan, ali i relaksirajući rad istovremeno. Toj prigodi nazočio je i gospodin Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje kao i gospodin Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela društvenih djelatnosti Zadarske županije.
“Ja sam ponosan na ono što naša škola čini za razvoj kreativnosti kod naših učenika, a u tom smislu treba promatrati i ovo što se događa na Kreativnom vikendu. Kreativnost nije privilegija pojedinca već je to osobina koju u sebi nosi svaki čovjek od samog rođenja. Na žalost, ako ju se ne oslobodi i dade mogućnost da se razmaše ona može biti i uništena. Ja bih kreativnost definirao kao povezivanje stvari koje ranije nitko i nikada nije stavljao zajedno, a to je za razvoj čovječanstva neprocjenjivo. Upravo stoga rad na izvannastavnim aktivnostima vidim kao prioritetni oblik rada u školi, a da  to jeste oblik rada kroz koji se mogu usvojiti mnogi nastavni sadržaji pokazuju i sami učenici. No, činjenica je da kreativnost kod učenika može poticati i razvijati samo kreativan nastavnik. Stoga i ovaj naš kreativni vikend jeste mjesto i stručnog usavršavanja nastavnika, koji će, nadam se, ponijeti sva ova iskustva u svoje škole. Kreativnost je pokretač inovativnosti i ključni faktor razvoja osobnih, profesionalnih, poduzetničkih i društvenih vještina, kao i dobrobiti svih pojedinaca u društvu. To su riječi kojima je Europska unija obuhvatila ideju proglašenja 2009. Europskom godinom kreativnosti i inovativnosti. Unatoč tome, a na žalost, ima onih pojedinaca u našim školama koji smatraju da kreativnost nije nešto što je potrebno u školi. Njima mogu reći samo jedno: da naš davni predak silaskom sa drveta nije pokazao kreativnost, mi bi još i danas skakali s grane na granu i gledali jedni drugima majmunske stražnjice. Dok oni to shvate i prihvate mi idemo dalje s Kreativnim vikendom.”- u razgovoru nakon uspješno provedenog Kreativnog vikenda rekao nam je Darko Tokić, ravnatelj Srednje škole Obrovac.

 

Što drugi pišu o ovom događaju:

http://www.ezadar.hr/clanak/kreativni-vikend-u-obrovcu-od-4-do-6-prosinca

http://www.057info.hr/galerija/kreativni-vikend-srednjoskolaca-u-obrovcu

http://www.ss-pomorska-zd.skole.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=146&Itemid=1

http://www.zadarskilist.hr/clanci/07122009/prijateljstvo-i-druzenje-kroz-kreativnost

http://www.obrovac.hr/novosti/041/index.php

Related posts

Mala škola ima veliko srce

Matej Kolesarić

Europsko natjecanje

Grga Brkić

Foto natječaj “Sanjam grad”

Marina Župan