Novosti

Projekt istraživanja problema mladenačke trudnoće

 

Trudnoća, a posebice porod iz temelja mijenjaju uobičajeni način života malo-ljetnih djevojaka. To je često povezano s nizom problema, od neprihvaćanja u obitelji i prekida školovanja, do teškoća u prihva-ćanju svoje nove životne uloge – biti majka.

 

Maloljetnička trudnoća je trudnoća u adolescentica između 15 i 19 godina života. Statistički podaci pokazuju prosječan početak spolnog života djevojaka sa 17, a dječaka sa 16 godina. Poznata je činjenica da samo 40% parova koristi neki oblik kontracepcije. Upravo stoga je i broj maloljetničkih trudnoća velik. To je problem koji je sve prisutniji u svijetu pa tako i kod nas. Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tijekom 2005. godine, zabilježena su 1.865 poroda i još 400 legalno induciranih prekida trudnoće kod djevojaka u dobi od 14 do 19 godina.

Sve ovo potaknulo je učenike Srednje škole Obrovac da ove godine pokrenu projekt u okviru kojeg su istraženi problem maloljetničkih trudnoća i koji će biti predstavljen na Državnoj smotri projekata nacionalnog odgoja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u Zagrebu tijekom mjeseca svibnja. Voditelji projekta Zdenka Sršen Juričević Darko Tokić zajedno sa učenicima, a u suradnji sa zavodom za školsku medicinu organizirali su predavanje za učenike škole sa svrhom dodatne edukacije o toj temi. Predavanje je održala dr. Polona Bencun Gumzej govoreći učenicima o planiranju obitelji, pobačaju, metodama kontracepcije, problemima maloljetničke trudnoće, ali i spolno prenosivim bolestima, jer kako se moglo saznati iz predavanja, istraživanja o poznavanju spolnosti i odgovornom spolnom ponašanju adolescenata pokazala su lošu informiranost o spolnosti, a posebice o spolno prenosivim bolestima. „Jedna od temeljnih zadaća školske medicine jeste očuvanje i unaprjeđenje reproduktivnog zdravlja mladih“ naglasila je pri tome dr. Bencun Gumzej.

“Mislim da je ovaj naš projekt pokazao da su najveći problemi maloljetničke trudnoće proizašli iz nedostatka edukativnih programa u osnovnim i srednjim školama. Mladi u školama nemaju adekvatnu edukaciju, a to je jedino mjesto gdje mogu dobiti sustavno obrazovanje o spolnosti i svemu onom što spolnost sa sobom nosi tijekom odrastanja. Dok to bude tako bit će sve više maloljetničkih trudnoća i sve više mladih majki prepuštenih njihovoj sudbini. I dok se god budemo ponašali kao da problem ne postoji i budemo okretali glavu od odgovornosti problem će biti sve teže rješavati.” – zaključio je razgovor Darko Tokić, ravnatelj škole.

Related posts

“Lucijina priča” na zabavan način posvjestila ozbiljna pitanja

Iva Nekić

Početak nastave u šk. god. 2023./2024.

karnel.ivisic

KALENDAR pomoćničkih ispita za razdoblje od lipnja 2015. do ožujka 2016.

Marta Bašić