Novosti

„Vukovaru za dar“

U sklopu humanitarne akcije „Vukovaru za dar“ koju organizira županijska Koordinacija za ljudska prava, a u kojoj sudjeluje velik broj građana, udruga, škola i vrtića i ove godine sudjelovala je SŠ Obrovac. Akcija se odvija već četvrtu godinu za redom Učenici i profesori SŠ Obrovac skupili su nekoliko paketa pomoći ( hrane, higijenskih potrepština i školskog pribora).  Odaziv je bio rekordan, a od sestre Melhiore Biošić doznajemo kako ovaj puta čak nisu uspjeli ukrcati svu pomoć koja je prikupljena, pa će se ostatak paketa dostaviti Vukovarcima naknadno.

 

Ove godine izaslanstvo SŠ Obrovac  na čelu s prof. Markom Dobrićem i  učenicima Matom Brkićem i Antonijem Josićem posjetilo je Vukovar u sklopu humanitarnog konvoja, koji je krenuo iz Zadra i kojim je put vukovara krenulo četrdesetak volontera.

 

Po dolasku u Vukovar bio je organiziran obilazak bolnice uz stručnog vodiča, u kojoj je i prikazan film o ratnim strahotama u Vukovaru. Podrum bolnice danas je pretvoren u muzej. Nakon posjeta bolnice posjećeni su Franjevački samostan te crkva Sv. Filipa i Jakova.

 

Drugog dana boravka u Vukovaru bio je organiziran posjet Iloku, najistočnijem gradu u Hrvatskoj poznatom po starim vinskim podrumima ( jedini podrumi  u Hrvatskoj koji su ucrtani u Europsku vinsku kartu). Tom prigodom sudionici su posjetili   Spomen dom Ovčara, a zatim i  memorijano groblje hrvatskih branitelja u Vukovaru, a delegacija Srednje škole Obrovac zapalila je svijeću za sve poginule u Vukovaru

 

„ Ovo nije prvi put da su naši učenici posjetili Spomen dom i memorijalno groblje. Već u dva navrata položili smo vijenac za branitelje Vukovara, ali isto tako i na središnjem križu u Hrvatskoj Kostajnici. Želja nam je na taj način učenike još više senzibilizirati za blisku povijest Domovinskog rata“ naglasio je ravnatelj Srednje škole Obrovac, prof. Darko Tokić

Izaslanstvo humanitarnog konvoja primili su  i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo i njegova zamjenica Danijela Stanković, koji su se u svoje ime i u ime građana Vukovara zahvalili na ovoj hvalevrijednoj akciji.

 

Samo primanje kod gradonačelnika popratili su i brojni mediji. SestraMelhiore Biošić i prof. Marko Dobrić medijima su predstavili ovu akciju uz zaključke da će se akcija održavati sve dok to bude potrebno. Gradonačelnik je istakao kako je osobito dirnut jer u akciji sudjeluju djeca od vrtića, preko osnovnih do srednjih škola.

Prof. Marko Dobrić je tom prigodom u razgovoru sa gradonačelnikom rekao kako je SŠ Obrovac zainteresirana za suradnju sa vukovarskim srednjim školama kroz  izvannastavne aktivnosti  vezanih uz ekologiju, zaštitu ljudskih prava…  Nadodao je kako akciju među učenicima nije bilo teško provesti jer su na sam spomen Vukovara svi spremno pomogli u skladu sa svojim mogućnostima. „Najveći problem je bio izabrati dva učenika koji će posjetiti Vukovar jer su svi htjeli u posjet gradu heroju.“rekao je Dobrić i predložio  da se Vukovar posjeti u sklopu učeničkih ekskurzija i terenske nastave, kako bi učenici upoznali Vukovar, simbol obrane Hrvatske u domovinskom ratu. Gradonačelnik Sabo obećao je da će posredovati da se suradnja obrovačke srednje škole i vukovarskih škola i ostvari.

Na kraju su posjetili i vukovarski Caritas gdje  se voditelj Caritasa od srca zahvalio ne krijući oduševljenje prikupljenom pomoći.

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

__________________________________

http://www.zadarskilist.hr/clanci/10122010/obrovacki-srednjoskolci-poklonili-se-vukovarskim-zrtvama

Related posts

“Vila Nagorkinja” Marte Bašić očarala žiri

Iva Nekić

Javni poziv za zainteresirane osobe za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama – partnerima u projektu u školskoj godini 2021./2022.

karnel.ivisic

Poziv za dostavu ponude

Toni Knežević