Novosti

Instalater sustava vode, plina, grijanja i hlađenja

Novina ovog zanimanja je mogućnost pružanja cjelovite usluge građevinskih instalacija, a posebno je atraktivno u svjetlu skore plinofikacije Dalmacije. U tom smislu pruža mogućnost brzog zapošljavanja po završetku školovanja, ističe ravnatelj Srednje škole Obrovac, prof. Darko Tokić

 

 


Školska radionica

U Srednjoj školi Obrovac u školskoj godini 2010./2011. učenici će se obrazovati za novo eksperimentalno zanimanje, koje se do sada provodilo samo u tri škole u Hrvatskoj. To novo zahtjevno zanimanje u Hrvatskoj se provodi u pilot školama pod nazivom instalater sustava vode, plina, grijanja i hlađenja.

– Razvojem novih tehnologija, u ovom slučaju u području tehnologije vode, plina, grijanja i klimatizacije u dijelu zemalja Europske unije uvjetovalo je ustrojavanje novog zanimanja. Naime, ovdje se radi o objedinjavanju triju tradicionalnih zanimanja: vodoinstalater, plinoinstalater i instalater grijanja i klimatizacije. No, to je stvar „tehniciranja”, a ono što je novo u ovom zanimanju prije svega je drugačiji metodološki pristup edukaciji, pojasnio je ravnatelj prof. Darko Tokić.

Educirani za visoku tehnologiju

Uvjeti za ovo zanimanje su: tehničko razumijevanje i interes za tehniku, zatim spremnost na kontinuirano učenje o novim uređajima i tehnikama rada, analitičko razmišljanje pri detektiranju grešaka i rješavanju upita kupaca, spretnost, pouzdanost i preciznost u radu, želja za rad s ljudima, spremnost za timski rad te osjećaj odgovornosti za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Instalater sustava vode, plina, grijanja i hlađenja u sebi objedinjuje elemente ranijih zanimanja te zajedno s cjelovitim sustavima čini inovativno zanimanje širokog profila. U ovom suvremenom zanimanju iza svakodnevnih poslova krije se mnogo tehničkog znanja. Instalater sustava vode, plina, grijanja i hlađenja brine se o svježem zraku, ugodnoj temperaturi i protoku vode u kućanstvu, pri čemu brine o zaštiti okoliša i principu štednje. Bavi se instalacijom sustava vode, plina, grijanja i hlađenja u domaćinstvima.

Učenici s položenim završnim ispitom mogu raditi na postavljanju i održavanju uređaja i instalacija za grijanje, klimu i sanitarije. Druge mogućnosti zapošljavanja postoje u industriji kao serviser – instalater ili kao instalater za postavljanje i održavanje instalacija ili u hotelima, bolnicama i komunalnim ustanovama.

Nadalje, instalater sustava vode, plina, grijanja i hlađenja je educirana osoba za visoku tehnologiju koja brine o funkcioniranju svih instalacija. Područje djelovanja seže od ugradnje uređaja za grijanje, protok zraka ili klimatizaciju preko kompjutorskih uređaja za regulaciju, pa sve do planiranja i opremanja modernih kupaonica.

Mogućnost brzog zapošljavanja

– Novina ovog zanimanja je mogućnost pružanja cjelovite usluge građevinskih instalacija, a posebno je atraktivno u svjetlu skore plinofikacije Dalmacije. U tom smislu pruža mogućnost brzog zapošljavanja po završetku školovanja. Projekt uvođenja novog zanimanja u obrazovni sustav Hrvatske traje već dvije godine i provodi se u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske i Hrvatskom obrtničkom komorom, a nositelj je Njemačka organizacija GTZ (Partner fur Perspektiven Weltweit). Hoćemo li i mi biti uključeni u taj program još je neizvjesno, no kako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa izdalo našoj školi odobrenje za provedbu ovog eksperimentalnog zanimanja nije upitna njegova realizacija, govori ravnatelj Tokić te dodaje da za dan ili dva ima sastanak s gospođom Sigrid Jordan, voditeljicom projekta, koja će prema prvim kontaktima pružiti svu potrebnu pomoć oko realizacije programa.

– No, ako bude potrebno da budemo prva škola u Hrvatskoj koja će samostalno izvoditi edukaciju u ovom novom zanimanju, mi smo na to spremni. Neosporno je da znanja i kvalitete za to imamo. Početkom lipnja zajedno s voditeljem stručne prakse strojarskih zanimanja u našoj školi, ing. strojarstva Matom Biloglavom, posjetio sam Industrijsko obrtničku školu u Novoj Gradiški, koja već dvije godine provodi program i tom prigodom s ravnateljem Mijom Matoševićem dogovorena je suradnja u smislu razmjene učenika. To znači da će naši učenici po potrebi dio prakse odraditi u školskim radionicama i kod obrtnika u Novoj Gradiški. Prije desetak dana boravio sam tri dana u Varšavi u posjeti Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji (Fondacija za razvoj obrazovnog sustava) u cilju traženja partner škola za provedbu različitih oblika suradnje s Poljskim školama. Tom prigodom posjetio sam i naše veleposlanstvo i u razgovoru s veleposlanikom, gospodinom Ivanom Del Vechiom zatražio pomoć u pronalaženju partner škola. Gospodin Del Vechio, strojar po struci, obećao je svu potrebnu logističku pomoć za ostvarenje tog nauma.

Ugovor o partnerstvu

Dapače, već od jeseni trebali bismo potpisati ugovor o partnerstvu s jednom od škola koje također provode zanimanje instalater sustava vode, plina, grijanja i hlađenja, što znači da će naši učenici dio obrazovanja provoditi u Poljskoj. Slična suradnja planirana je i sa školama u Austriji. Iz toga je vidljivo da će školovanje u novom zanimanju za naše učenike biti ne samo kvalitetno, već nadasve i dinamično. No, da ne zanemarimo i obrazovanje naših učenika drugih zanimanja, u Poljskoj je dogovorena i suradnja s jednom od ekonomskih škola, prije svega kroz rad naše Vježbovne tvrtke koja već nekoliko godina uspješno djeluje u našoj školi. Tijekom boravka u Varšavi posjetio sam i jednu školu – Spoleczne Gimnazjum nr 27 STO – i s ravnateljicom gospođom Monikom Domeracko dogovorio sam suradnju naših i njihovih gimnazijalaca. Hoće li to biti kroz program Comenius ili će se pak raditi o bilateralnoj suradnji, stvar je budućeg dogovora. Danas već imamo suradnju s Dvojezičnom gimnazijom iz Oberwarta (Austrija), koji su nas prošle godine i posjetili. Slijedi naš posjet toj školi. Na taj način obrazovanje u našoj školi svakako dobija na kvaliteti, reći će Tokić.

O kvaliteti Srednje škole Obrovac svjedoče i rezultati s ispita državne mature. Naime, od 16 učenika završnog razreda ekonomista 15 ih je prijavilo ispite državne mature i svi su položili. Većina je učenika prijavila višu razinu na obveznim predmetima i s obzirom da je bilo i ocjena odličan, prosjek je i više nego dobar.

 

Izvor: Zadarski list

Related posts

U ORGANIZACIJI “EKO-ZADRA” I UDRUGE MALA FILOZOFIJA U SŠ OBROVAC ODRŽANA RADIONICA NA TEMU KORUPCIJE

Toni Knežević

Pomoć krenula za Županju

Iva Nekić

Želimo Obrovac koji će zadržati svoje mlade

Toni Knežević