Novosti

KOME SMETAJU MURVE???

Srednja škola Obrovac u okviru svojih ekoloških aktivnosti vezanih uz očuvanje bioloških raznolikosti i uopće zaštite okoliša, pridružila se projektu „Murva“ koji su prije dvije godine pokrenuli udruga „Lijepa Naša“ i časopis Unna Terra.

 

 

Cilj te akcije je spasiti to tradicionalno stablo kojem na ovim prostorima prijeti nestanak. Eko sekcija SŠ Obrovac je u sklopu tog projekta uz rijeku Zrmanju posadila deset stabala mladih murvi. Osim učenika i profesora SŠ Obrovac, u tom je projektu sudjelovao i grad Obrovac te djelatnici komunalnog poduzeća Infragrad koji su pomogli pri pripremi terena i odabiru lokacije.

 

“Murve su posađene prije mjesec i po dana, ali nažalost od deset murvi preživjelo je samo pet, a i kod tih pet nedostaju letve koje su služile za zaštitu mladih stabala. Prije desetak dana kad je Obrovac i obrovačko područje zahvatila poplava sa strepnjom smo gledali sudbinu naših mladih murvi koje su bile u vodi (skoro do grla). Na našu sreću murve su tad preživjele poplavu. Ali ovih dana polovica murvi je uništena ili odnesena. Pitamo se, kome su smetale naše murve?“- pita se Marko Dobrić, voditelj projekta „Murva“ u školi.

 

„Mladim stablima nije naštetila ni elementarna nepogoda, ali im je zato ljudski faktor presudio. Eko sekcija SŠ Obrovac i dalje će sudjelovati u ovakvim akcijama, u nadi da će se svijest građana promijeniti i da će ljudi shvatiti da nisu sami na Zemlji i da ovaj planet nije njihovo vlasništvo. “ -jedinstveni su u ocjeni učenici koji su murve sadili.

„Često se kaže da je čovjek jači od prirode. „Čovjek“ je to dokazao i ovoga puta okomivši se na stablo mlade murve. Ništa novo, jer čovjek devastira prirodu svakodnevno. No, da li se ikada zapitamo, neće li priroda uzvratiti udarac? Ili možda to već čini?“ – rječit je bio ravnatelj Srednje škole Obrovac, prof.Darko Tokić.

Svaka eko-škola ima svoje geslo, a geslo SŠ Obrovac glasi:

GENERACIJA X – NAJJAČI U BORBI ZA ZAŠTITU OKOLIŠA!!!

Related posts

ODRŽAN 2. MEMORIJALNI KUP MIRSIJE TOKIĆ U RAKETNOM MODELARSTVU

Toni Knežević

Početak nastave u šk. god. 2023./2024.

karnel.ivisic

NA DANAŠNJI DAN – 14.studenog

Iva Nekić