Novosti

Liga kumpanija znanje robotike darovitih

Proteklih je dana u Metkoviću održan susret srednjih škola koje sudjeluju u projektu Liga kaumpanija. To je projekt u kojemu grupe (slikovito nazvane kumpanije) zainteresiranih i darovitih učenica i učenika srednjih škola iz Hrvatske i dijaspore razvijaju i pokazuju svoja znanja u upravljanju mobilnim robotima.

 

 Za to ih se osposobljava jednim dijelom kroz kontinuirani i izravni mentorski rad organizatora, a drugim dijelom kroz vlastiti rad u školama. Sve aktivnosti su tako oblikovane da potiču zajedništvo, poduzetništvo i osnivanje učeničkih zadruga, transparentnost aktivnosti, inovativnost i kreativnost. Projekt je 2006. godine pokrenulo Hrvatsko interdisciplinarno društvo, a provodi se u suorganizaciji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Od 2009. godine projekt partnerski provode Udruga za robotiku iz Splita i Akademsko politehničko društvo – APOLD iz Rijeke. Hrvatsko interdisciplinarno društvo (HID) je organizacija koja okuplja entuzijaste, pedagoge i stručnjake zainteresirane za edukativni, stručni i znanstveni rad vezan uz sustave iz naše okoline i napredne tehnologije. Sam projekt je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa slijedom pozitivnog mišljenja Agencije za strukovno obrazovanje, koja je bila i suorganizator ovog susreta u Metkoviću.
Susretu su nazočili i predstavnici Srednje škole Obrovac koji su se tako odazvali pozivu za uključivanje u projekt, dipl. ing, Zoran Čolić voditelj robotike u školi i prof. Darko Tokić, ravnatelj škole koji je tom prigodom na dar dobio vrijedna mobilna robotska kolica. Tom je prigodom rekao: “Vjerujem da se ovakvom akcijom može izravno i učinkovito ostvariti utjecaj na školske programe koji bi u sebi uključivali znanja iz robotike i drugih visokih tehnologija koje su danas neophodne na ovom stupnju razvoja naše civilizacije. Istovremeno, ovakva aktivnost promicanje je i afirmacija robotike kao interdisciplinarnog područja ljudskih aktivnosti i života u zajednici. Drugim riječima, projekt promovira humanu primjenu visoke tehnologije i nalazi se na tragu skladnom i za društvenu zajednicu prihvatljivom načinu primjene robotike, ali i drugih tehnologija kroz očuvanja prava čovjeka na njegova evolucijska, civilizacijska, kulturna i druga postignuća. U projektu se kombiniraju edukativne radionice, regionalni i nacionalni susreti kumpanija i turniri, što svemu tome učenicima daje i jednu natjecateljsku dimenziju, koja je svakako pozitivno usmjerena ka kvalitetnijem angažmanu.”

 

Related posts

Važno je sudjelovati i dobro se zabaviti!

Marina Župan

Ekipna bronca i pojedinačno srebro obrovačkih modelara

Jure Šoša

I Školske novine u našoj školi

Grga Brkić