Novosti

Raketno modelarstvo u Vrgorcu

U Vrbovcu je u organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza održan trodnevni tečaj za kandidate – instruktore raketnog modelarstva. Tečaj je održao Jozo Ivančić, dipl.ing.elektrotehnike, inače dugogodišnji raketaš i koautor priručnika za raketne modelare uz Ivana Bonića, također dipl.ing.elektrotehnike i Krešimira Pavleša, tajnika HARS-a

 

 

Nakon tečaja održan je ispit kojem je pristupilo 17 raketaša iz cijele Hrvatske. Zahtjevnom pismenom ispitu koji je tražio visok stupanj znanja iz područja raketne tehnike i raketnog modelarstva   pristupili su i članovi UTK Faust Vrančić iz Obrovca Darko Tokić i Mate Biloglav koji su uspješno položili ispit.

 

„Drago mi je da smo se pridružili prvoj generaciji instruktora raketnog modelarstva u Hrvatskoj. Naime, novih instruktora nije bilo više od 20 godina. Obzirom da smo jedini iz Dalmacije zadovoljstvo je još veće. Na taj način, uz neophodno znanje sada imamo i certifikat za obučavanje drugih“-razmišljenje je predsjednika UTK Darka Tokića.

Inače, raketno modelarstvo je popularna sportsko – tehnička disciplina, koja je jedna od osnovnih djelatnosti Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza. Djelatnost se provodi kroz organizacije Hrvatske zajednice tehničke kulture, Udruge pedagoga tehničke kulture, klubove mladih tehničara u osnovnim školama, centre tehničke kulture i udruge HARS-a. Obrovački srednjoškolci jedni su od najboljih raketnih modelara u Hrvatskoj što često dokazuju i na terenu.

Raketno modelarstvo se počelo razvijati u Republici Hrvatskoj početkom 60-tih godina prošlog stoljeća, neposredno nakon što je ova djelatnost pokrenuta u SAD-u 50-tih godina kada su izuzetan interes u cijelom svijetu svi posvećivali istraživanjima svemira i svemirskoj utrci između SSSR-a i SAD-a.

Raketni model je letjelica izrađena od nemetalnih dijelova koja se kreće zrakom bez pomoći aerodinamičkih uzgonskih sila i pogonjena je modelarskim raketnim motorom industrijske izrade, a za sigurni povratak na zemlju koristi uređaj za sigurno prizemljenje – padobran, traku, krila ili elise što joj omogućuje ponovno korištenje.

„Rakete su se pojavile u Kini i Indiji još prije 3000 godina. To su bile barutne rakete koje su se koristile na svečanostima. Prvi podatak o stvarnoj raketi potječe iz 880. godine. Nekoliko stoljeća kasnije Kinezi su napravili oružje „plamene strijele“, koje su koristili 1232. godine u borbi protiv Tatara. No, još i tada su ljudi maštali o letu u svemir. Tako kineska legenda iz 1500. godine govori o mandarinu Van Huu koji je pokušao poletjeti uz pomoć 50 raketa, te je bio raznesen eksplozijom. Prema legendi Van Huu i danas kruži oko zemlje. Bilo kako bilo, danas s Van Huuom ili bezh njega nebom lete naše modelarske rakete. Sve više i više“ – zaključio je razgovor Tokić.

Redakcija RivaOn

Srednje škole Obrovac

Related posts

NA DANAŠNJI DAN – 14.studenog

Iva Nekić

Kalendar školske godine 2010./2011.

Marta Bašić

U okviru Projekta Građanin (Project Citizen)

Marina Župan