Novosti

Slavljenički vikend prepun aktivnosti

Rad u Srednjoj školi Obrovac u velikoj se mjeri, kada ne bi zvučalo presmiono, rekao bih u potpunosti, bazira na postulatima UN-ova projekta Desetljeće obrazovanja za održivi razvoj. I ovaj projekt Ekološki vikend ekstremnih sportova na tragu je UN-ove inicijative. To je projekt na kojem sam radio zadnje dvije-tri godine i, evo, sada je došlo vrijeme da se i dogodi, kazao ravnatelj SŠ Obrovac Darko Tokić

 

Srednja škola Obrovac i Osnovna škola Obrovac proteklog su vikenda svečano obilježile petnaestu godišnjicu rada. Naime, dvije su škole s radom započele nakon akcije Oluja u školskoj godini 1995./1996. i to 18. rujna 1995. godine.

Obilježavanje tog datuma započelo je otvaranjem izložbe fotografija Vladimira Ivanova “Poslije Oluje” u Domu kulture.

U Domu kulture održan je i svečani program koji su zajednički priredile obje škole, a nazočili su i bivši djelatnici škola kao i prvi ravnatelj Srednje škole Obrovac.

U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su školski zbor OŠ Obrovac i učenici članovi KUD-a Galeb iz Karina i KUD-a Zrmanja iz Obrovca.

Mnogo više od škole

Srednja škola Obrovac prikazala je 40-minutni film o radu ove škole nastao u školskoj videoprodukciji Nakon projekcije filma sudionicima se obratio Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela društvenih djelatnosti Zadarske županije, čestitavši i jednoj i drugoj školi na kvalitetnom radu proteklih 15 godina.

– Srednja škola nije škola, ona je mnogo više od toga. Ona je neodoljiva. Da sam je učenik osmog razreda u Obrovcu, ne bih imao dvojbe gdje se upisati. Pa i kada bih upisao program koji ne želim, sve bi se to nadoknadilo svime onim što Srednja škola Obrovac pruža učenicima, kazao je Šimunić.

Ravnatelj OŠ obrovac Željko Modrić prisjetio se početaka rada škole i djelatnika koji su tada započeli raditi u školi, naglasivši da je većina djelatnika radila u obje škole i zahvalivši se svima koji su podupirali rad škola tijekom vremena govoreći i o osmogodišnjem zajedničkom životu i jedne i druge škole u istim prostorima.

Ravnatelj Srednje škole Obrovac Darko Tokić na svečanosti je između ostalog rekao:

– Kolega i prijatelj Modrić zahvalio je svima kako to protokol nalaže. Znate, kad se počnete zahvaljivati onda nikad stati i na kraju ispadne da su svi zaslužni osim vas samih. Stoga ja neću nikome zahvaliti, jer mislim da je ovo što je naša škola napravila zadnjih 15 godina i to gdje se danas nalazi zaslužna ona sama. Mislim i da je ostavila kvalitetan trag ne samo u našoj županiji već i na razini Hrvatske. Na kraju bih zahvalio državnoj tajnici u MZOŠ Dijani Vican i ravnatelju Agencije za odgoj i obrazovanje RH Vinku Filipoviću koji su uputili čestitke i dobre želje u budućem radu, rekao je Tokić.

Srednja škola Obrovac slavila je i deset godina raketnog modelarstva. Na svečanosti je tako član Izvršnog odbora Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza Leonardo Belović uručio priznanja za izuzetan doprinos razvoju astronautike, raketne tehnike i raketnog modelarstva Srednjoj školi Obrovac, UTK Faust Vrančić i članovima Darku Tokiću, Zoranu Čoliću, Mati Biloglavu i Peri Govorčinu.

Ekstremni sportovi

Nazočan je bio i Duško Kraljević, predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije u svojstvu predstavnika HZTK i Krešimir Pavleš, tajnik HARS-a.

Treba istaknuti i da je tijekom slavljeničkog vikenda, od 1. do 3. listopada, Srednja škola Obrovac u suradnji s Hrvatskim astronautičkim i raketnim savezom je organizirala i 16. državno prvenstvo u raketnom modelarstvu za djecu i mladež.

Natjecanje je održano na Žegarskom polju, a nastupilo je 13 klubova i 70 natjecatelja iz cijele Hrvatske.

U nabrajanju obilja događanja proteklog vikenda u Obrovcu nikako se ne smije preskočiti Ekološki vikend ekstremnih sportova – EVES 2010 u organizaciji Srednje škole Obrovac.

Vikend je započeo predavanjem Jane Mijailović, koja je okupljenim učenicima i djelatnicima Škole prezentirala uspon na Himalaju.

U subotu su s aktivnostima započele tri grupe: rafting grupa, speleolozi i planinari – alpinisti.

S terena su se vratili u poslijepodnevnim satima, a u nedjelju prijepodne održali su fotoprezentaciju događanja na terenu.

– Rad u Srednjoj školi Obrovac u velikoj se mjeri, kada ne bi zvučalo presmiono, rekao bih u potpunosti, bazira na postulatima UN-ova projekta Desetljeće obrazovanja za održivi razvoj. I ovaj projekt Ekološki vikend ekstremnih sportova na tragu je UN-ove inicijative. To je projekt na kojem sam radio zadnje dvije-tri godine i, evo, sada je došlo vrijeme da se i dogodi. Napominjem da je to projekt koji samostalno i neovisno o drugim institucijama provodi Srednja škola Obrovac. Već sljedeće godine promovirat ću ovaj projekt prema UNESCO-u i nadam se da će biti prihvaćen i financiran iz tog izvora. No ako se to i ne dogodi, projekt svakako ide dalje i svakako će imati međunarodni karakter, što znači da će se svake godine tri do sedam dana u Obrovcu okupljati srednjoškolci i iz drugih zemalja, najavio je ravnatelj SŠ Obrovac Darko Tokić.

DESETLJEĆE OBRAZOVANJA ZA ODRŽIVI RAZVOJ

 
Desetljeće obrazovanja za održivi razvoj 2005. – 2015. (Decade of Education for Sustainable Development – DESD) inicijativa je UN-a pokrenuta s vizijom svijeta u kojem će svi imati pristup kvalitetnom obrazovanju te mogućnosti naučiti vrijednosti, ponašanje i stil života potrebne za održivu budućnost i pozitivnu društvenu transformaciju. Ciljevi desetljeća uključuju: pridavanje važnosti glavnoj ulozi obrazovanja i učenja u zajedničkom ostvarenju održivog razvoja; omogućavanje linkova i mreža, razmjene i interakcije među sudionicima obrazovanja za održivi razvoj; pružanje prostora i mogućnosti za usavršavanje i promidžbu vizije i transformacije prema održivom razvoju – kroz sve oblike učenja i javne informiranosti; poticanje povećane kvalitete obučavanja i učenja u obrazovanju za održivi razvoj; razvijanje strategija na svim razinama za pojačanje kapaciteta u obrazovanju za održivi razvoj.

 

Izvor: Zadarski list

Related posts

I Školske novine u našoj školi

Grga Brkić

NA DANAŠNJI DAN – 24.studenoga 2014.

Grga Brkić

Naši učenici sudionici biciklijade Od Branimira do Branimira

Iva Nekić