Novosti

Srednja škola Obrovac u projektu »Murva«

Srednja škola Obrovac u okviru svojih ekoloških aktivnosti vezanih za očuvanje biološke raznolikosti i uopće, zaštite okoliša, pridružila se projektu »Murva« koji su prije dvije godine pokrenuli  udruga »Lijepa naša« i časopis »Una terra«. Cilj projekta »Murva« je u sljedećih deset godina zasaditi 100.000 stabala murve diljem Hrvatske.

 

„Osim  očuvanja biološke raznolikosti, sadnja murve je i projekt revitalizacije i spašavanja tog tradicionalnog stabla kojemu, na žalost,  prijeti nestanak s ovih hrvatskih prostora,a koja je nekoć bila rasprostranjena u velikom broju.“ rekao nam je prof. Marko Dobrić, školski koordinator Lijepe naše u Srednjoj školi Obrovac.

Podjela sadnica murvi zainteresiranim eko-školama upriličena je u Srednjoj školi Obrovac uz nazočnost predstavnika Lijepe naše. Sadnice su preuzele škole iz Otočca, Gospića, Gračaca i Preka.

„Ovaj projekt nije samo briga o okolišu, već je to i briga o očuvanju naše baštine, jer, murva je naše tradicionalno drvo iako izvorno potječe iz Kine.

SONY DSC

Stabla su oduvijek bila dio mitologije i vjerovanja starih naroda, pa su tako i naši preci dijelili stabla  na sretna i nesretna.  Prema pučkom je vjerovanju još postojala podjela bilja na one u kojem se rado skupljaju vile, vještice i druga demonska bića, na ona koja se smiju ili ne smiju saditi uz kuće, crkve, groblja, ili na ona u koja udara ili ne udara grom. U tom je smislu  takva klasifikacija, samo u nešto blažem obliku, sačuvana u narodnom predanju i do današnjih dana.

Murva je, prema starom vjerovanju bila stablo nepoželjno u blizini kuće jer se vjerovalo da će u slučaju da korijenje dođe do kuće izumrijeti muška loza u toj kući.

Ostaci takvih poganskih vjerovanja često su imali za posljedicu sječu stabala murvi. Ipak, murva je prije svega višestruko ljekovita biljka i kao takvu je treba i tretirati.“ Izrazio je svoje mišljenje ravnatelj Škole prof. Darko Tokić.

Plod, list i kora imaju određena ljekovita svojstva. Poznata je uloga bijele murve u prehrani dudova svilca, odnosno proizvodnji svile. U većini krajeva mnogo je pak cjenjenija  rakija od murve, ali i marmelade, sirupi, sokovi ili  voćno vino. Ukusni plodovi bogati su vitaminom C, karotinom, pektinom, jabučnom i limunskom kiselinom te drugim mineralima i vitaminima.

Od danas šetnica uz Zrmanju ispred škole bogatija je za desetak stabala murve koje su u zajedničkoj akciji posadili učenici i djelatnici škole.

 

 

U skolpu projekta “Murva” sudjelovali su i učenici izvannastavne aktivnosti GLOBE.

 

Related posts

“Vila Nagorkinja” Marte Bašić očarala žiri

Iva Nekić

Ekološki vikend ekstemnih sportova ( EVES )

Marina Župan

Popis udžbenika

Marina Župan