Novosti

2011-09-27 Ravnatelji razmijenili odgojno-obrazovna iskustva

Ministar Fuchs danas mi je povjerio ove dalmatinske prostore u kojima se odvijaju prekrasne odgojno-obrazovne stvari. Ovo je odličan primjer škole, ne samo obrazovne politike, već konkretne škole koja, dok se drugi brane raznim sindikatima, bez problema radi cijele vikende, istaknula je Dijana Vican

 

Ravnatelji srednjih i osnovnih škola te dječjih vrtića iz Republike Češke, 38 njih, u sklopu četverodnevnog studijskog putovanja Hrvatskom jučer su posjetili Srednju školu Obrovac gdje su se upoznali s radom škole te dobili saznanja o školskom sustavu u Hrvatskoj.

Goste, među kojima su bili i dr. sc. Dijana Vican, državna tajnica MZOŠ, Zdenka Čuhnil, nezavisna saborska zastupnica Čeha i Slovaka, te Ivan Šimunić, županijski pročelnik za društvene djelatnosti, pozdravio je ravnatelj Škole Darko Tokić.

Povijest Obrovca gostima je ukratko predstavio Marin Joja, profesor engleskog jezika i povijesti, koji je potom prezentirao i dokumentarni film o aktivnostima škole. Zanimljivo je da su film uz pomoć jednog vanjskog suradnika stvorili sami djelatnici škole.

 Izvannastavne aktivnosti

– Unaprijed se ispričavam što u ovako kratkom vremenu ne možemo prikazati sve čime se škola bavi, rekao je Marin Joja, napomenuvši da film započinje kadrovima snimljenima 1995. godine, neposredno nakon Vojno-redarstvene operacije Oluja kada su sama škola kao i cijeli grad bili u jednom velikom neredu.

 

– Ovim filmom željeli smo prikazati kako je kroz razdoblje od 16 godina iz pepela ovo postala jedna suvremena škola koja čovjeka oblikuje u kulturnom, društvenom, intelektualnom, demokratskom, kreativnom smislu. Pokazalo se da ova škola kroz svoje mnogobrojne aktivnosti uspješno oslobađa resurse ljudskog uma. Naši su bivši učenici završili mnoge dobre fakultete, neki se čak uspješno bave glumom, a ima ih koji su upisali i poznatu Vojnu akademiju West Pointu, naveo je Joja.

Filmom koji je uslijedio prikazane su neke od izvannastavnih aktivnosti, po kojima je Srednja škola Obrovac nadaleko poznata.

Tu je u prvom redu raketno modelarstvo, disciplina u kojoj učenici ove škole konstantno osvajaju nagrade. Škola ima i dramsku skupinu “Theatron”, čiji su članovi na Lidrano – smotrama učeničkog stvaralaštva osvajali visoka pa čak i prva mjesta na državnoj razini. Tu su i fotosekcija, etnogrupa, ekološka udruga, školska galerija likovnih radova, plesna skupina, Englich club, a škola je poznata i po svojim zanimljivim i sadržajnim kreativnim vikendima.

Goste je uime ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa te Želimira Janjića, državnog tajnika za srednjoškolsko obrazovanje, pozdravila državna tajnica Dijana Vican.

Školovanje nacionalnih manjina

– Ministar Fuchs danas mi je povjerio ove dalmatinske prostore u kojima se odvijaju prekrasne odgojno-obrazovne stvari. Ovo je odličan primjer škole, ne samo obrazovne politike, već konkretne škole koja, dok se drugi brane raznim sindikatima, bez problema radi cijele vikende. Škola je to koja daje i izvanredan primjer komunikacije izvan granica Hrvatske, istaknula je Vican.

 

Državna tajnica goste je informirala da Hrvatska danas ima 360.000 osmoškolaca i oko 180.000 srednjoškolaca. Također je napomenula da predškolsko obrazovanje u Hrvatskoj nije obavezno, ali da je zadnjih nekoliko godina ispunjen cilj da se broj djece obuhvaćene predškolskim odgojem sa 48 poveća na 60 posto.

– U našem je obrazovnom sustavu bilo problema i još ih ima. Ipak, htjela bih se pohvaliti činjenicom da Hrvatska ima ustavni zakon o školovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina koje se provodi kroz tri modela. Bilo da je riječ o posebnim školama za nacionalne manjine, zatim ponekim odjeljenjem s nacionalnim manjinama unutar neke škole ili su pak nacionalnim manjinama koje pohađaju hrvatske škole ponuđene određene skupine predmeta na njihovu jeziku i pismu, rekla je državna tajnica Vican.

U nastavku su gosti svojim domaćinima postavljali konkretna pitanja i izmjenjivali iskustva.

Jučerašnji studijski dan završio je upoznavanjem ljepota kanjona rijeke Zrmanje te zajedničkim ručkom na obiteljskom seoskom gospodarstvu.

Tradicija međunarodne suradnje

Ravnatelj Darko Tokić istaknuo je da Srednja škola Obrovac već ima tradiciju ugošćivanja ravnatelja iz drugih zemalja.

– Prije dvije godine imali smo grupu ravnatelja iz Portugala, Nizozemske, Rumunjske, Austrije i Njemačke. Nadam se da će i iz ovoga susreta proizići suradnja s češkim školama kao što su razmjene učenika, studijska putovanja i slično.

 

Obiteljski odgoj kao školski predmet

Zdenka Čuhnil, nezavisna saborska zastupnica Čeha i Slovaka, osvrnula se na dobre primjere češkog školstva.

– Tu je, primjerice, predmet obiteljskog odgoja koji nedostaje u našim školama. Oni pod obiteljskim odgojem uče različite stvari – od domaćinstva, preko seksualnog odgoja do razgovora i učenja o posljedicama raznih vrsta poroka. Osobno ću se kroz ovakve kontakte založiti da možda i mi uvedemo takav predmet, rekla je Čuhnil, dodavši da se obiteljski odgoj svakako najprije mora odvijati u samoj obitelji. Međutim, danas su djeca najmanje vremena u obitelji, što još više govori o potrebi uvođenja jednog takvog predmeta u škole.

 

 

 

Izvor: Zadarski list

Related posts

Na današnji dan

Grga Brkić

Instalater sustava vode, plina, grijanja i hlađenja

Jure Šoša

Srednjoj školi Obrovac održan je prvi županijski susret robotike

Jure Šoša