Novosti

DIO UČENIKA I DJELATNIKA SŠ OBROVAC SUDJELOVALI NA ZNANSTVENOM PIKNIKU U ZAGREBU

Zanimljiv i zabavan pristup učenike zainteresirao za znanost

Znanstveni je piknik projekt popularizacije znanosti i umjetnosti, međunarodno događanje čiji je glavni cilj promicati znanost, ali i zainteresirati mladež da odaberu znanost kao svoj životni poziv. Program čine predavanja, prezentacije, radionice, kazališne edukacijske predstave i niz drugih interaktivno-edukativnih aktivnosti.

 

Učenici i djelatnici Srednje škole Obrovac u aktivnostima nisu posustali ni u

predblagdansko vrijeme.  Tako je grupa učenika  predvođena nastavnicima Ivanom Šegarić i Ivom Božulićem te ravnateljem Darkom Tokićem dva dana boravila u Zagrebu gdje su imali priliku sudjelovati na Znanstvenom pikniku.

Znanstveni je piknik projekt popularizacije znanosti i umjetnosti, međunarodno događanje čiji je glavni cilj promicati znanost, ali i zainteresirati mladež da odaberu znanost kao svoj životni poziv. Program čine predavanja, prezentacije, radionice, kazališne edukacijske predstave i niz drugih interaktivno-edukativnih aktivnosti.

Ovogodišnji Znanstveni piknik okupio je više od 500 predavača i edukatora drugih profila iz 6 zemalja, a procjenjuje se da je događanje na Zagrebačkom velesajmu pohodilo 30.000 zainteresiranih građana, ne samo iz Zagreba već i drugih krajeva Hrvatske. Organizator je Udruga profesor Baltazar, koja podržava projekte koji doprinose razvoju znanja i inovativnosti.

Ovogodišnji Znanstveni Piknik održan je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i glavnim pokroviteljstvom Grada Zagreba, ali i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva kulture i Ministarstva turizma.

Partneri su Institut Ruđer Bošković, Mreža populatora znanosti, a ove godine i Carnet. Međunarodni partneri su European science events association, European Network Science centres & museums i Scientix.

Učenici iz Obrovca prvog su dana posjetili predavanja Korada Korlevića (Do Plutona i dalje…) i Ante Radonića (Svemirski letovi danas i sutra).

O kakvim se predavačima radi najbolje svjedoče sljedeće činjenice – Korado je jedan  od vodećih hrvatskih astronoma i pokretača Zvjezdarnice Višnjan. Bio je jedan od voditelja Prve međunarodne ekspedicije na područje tunguske eksplozije u Sibiru 1990. godine. Koliko mi je poznato otkrio je više od 1.400 malih planeta (asteroida), a sudjelovao je i u otkrivanju dvaju kometa. Za zasluge na području astronomije i edukacije Komisija za imenovanje Međunarodne astronomske unije jedno je od nebeskih tijela između Marsa i Jupitera nazvala Korado. Ante Radonić pak je voditelj planetarija s odjelom astronautike u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike. Uz to stalni je stručni suradnik tjedne radijske emisije „Andromeda“ posvećene istraživanju svemira.

– Ante Radonić je osvjedočeni prijatelj Srednje škole Obrovac pa sam iskoristio susret da se dogovorimo o novom predavanju u našoj školi na što je pristao sa zadovoljstvom. Naime, već je tri puta gostovao u našoj školi, a ugostio je naše učenike i u Planetariju. Usput, i Korado je već održao jedno predavanje kod nas, navodi ravnatelj Darko Tokić.

Radionica koju su učenici odradili prvog dana pod nazivom “GPS potraga za skrivenim blagom” zapravo je igra globalnih razmjera u kojoj se pronalaze sakrivena mjesta kojih nema u turističkim vodičima, ovo je način da se prošire znanja i upozna svijet oko sebe. Usvijetu ima 2.751.358 geocacheva i preko 6 milijuna registriranih geocachera, dok u Hrvatskoj imamo 3.851 cache i 110 geocachera koji su pronašli 100 ili više cacheva.

Drugoj je pak dana jedna grupa učenika sudjelovala u radionici “Psihofest (PSIHOLOGIJA) Igra preživljavanja ili kakve veze ima evolucija s psihologijom?” dok je druga grupa bila na predavanju  “Skepticizam i kritičko promišljanje kao dio znanstvenog pristupa” dr.sc.Saše Cecija i dr.sc. Darija Hrupeca.
– Prvi Znastveni piknik održan je 2012. godine, a ovogodišnji, četvrti po redu, trebao se održati u pulskoj Areni još u rujnu. Na žalost zbog organizacijskih razloga  „vratio“ se u Zagreb.  Ipak, na Pikniku su svoje edukacijske vještine uz domaće sudionike predstavili i gosti iz Italije, Poljske, Nizozemske, Srbije, Slovenije i Malezije. Prvi sam put na Pikniku, ali moram reći da je ovo privlačna destinacija za naučiti nešto novo, prisjetiti se nekih već zaboravljenih činjenica i dobro se zabaviti. Iako to nije planirano, ali mislim da bi organizatori i ubuduće trebali koristiti vrijeme adventa jer to daje cijelom događanju  neku veseliju i opušteniju atmosferu. Pokusi, predavanja, radionice i druge znanstvene demonstracije naprosto su plijenile pažnju. Slična se događanja čija je svrha promicanje znanosti organiziraju širom Europe, ali i svijeta. Sličan način našem pikniku je karakterističan za Poljsku, gdje se u Varšavi redovito održava već 17 godina. Posljednji takav skup posjetilo je više od 150.000 zainteresiranih. Zadovoljstvo naših učenika siguran su pokazatelj da su ovakva događanja potrebna, zaključuje Tokić.

Related posts

Rang lista upisanih učenika

Marina Župan

Na današnji dan

Matej Kolesarić

Treće mjesto Šime Bašića

Grga Brkić