Novosti

Priča o Svemiru i Higgsov bozon

PROF. DR. SC. IVICA PULJAK UČENICIMA SREDNJE ŠKOLE OBROVAC ODRŽAO ZANILJIVO PREDAVANJE

Priča o Svemiru i Higgsov bozon

Dr. Puljak je govorio i o tamnoj materiji koju ne možemo vidjeti, ali postojanje je dokazano indirektno, promatranjem učinkakoji postiže na vidljive objekte, objasnivši pojmove normalne materije, tamne materije i tamne energije

 

Prof.dr.sc. Ivica Puljak, svjetski priznati hrvatski znanstvenik, održao je  učenicima Srednja škole Obrovac predavanje pod nazivom „Priča o Svemiru i Higgsov bozon“.

Prof. Puljak diplomirao je elektrotehniku na FESB-u u Splitu, a magistrirao fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je na Sveučilištu Pierre i Marie Curie u Parizu. Redovni je profesor na FESB-u.

Inače, smatra se da je potraga za Higgsovim bozonom svakako jedan je od najvećih intelektualnih pothvata u povijesti čovječanstva. Čestica je dobila ime po britanskom fizičaru Peteru Higgsu koji je još 1964. predskazao njezino postojanje. Istraživanje je započelo 2008. godine, kada je u pogon pušten Veliki hadronski sudarač, najveći akcelerator na svijetu. Izgrađen je sto metara pod zemljom na granici Švicarske i Francuske. Kako je učenicima pojasnio dr. Puljak, subatomske čestice ubrzavaju se i sudaraju u kružnom tunelu opsega gotovo 27 kilometara. Sam početak eksperimenta pratile  su strepnje da bi takvo ubrzavanje materije moglo rezultirati stvaranjem crne rupe.

Dr. Puljak je tijekom istraživanja koordinirao grupu od stotinjak znanstvenika iz cijelog svijeta koji su tragali za Higgsovim bozonom kroz četiri kanala raspada.

Na konferenciji u CERN-u u Genevi, u srpnju 2012. godine znansvenici su objavili: “Čestica koju smo pronašli sukladna je dugo traženom Higgsovu bozonu!

Tijekom predavanja koje je trajalo gotovo dva sata profesor Puljak je zorno prikazao i teoriju nastanka kao i širenja svemira od Velikog praska do danas. Govorio je o tom beskonačnom prostoru koji nas okružuje i koji se sastoji od milijardi galaksija, zvijezda i planeta. No, govorio je i o tamnoj materiji koju ne možemo vidjeti, ali postojanje je dokazano indirektno, promatranjem učinkakoji postiže na vidljive objekte, objasnivši pojmove normalne materije, tamne materije i tamne energije. Puljak je ukazao i na činjenicu da nam je 5 posto svemira poznato, a čak 95 ne.

– Kada se ukazala prilika pozvati dr. Puljka u našu školu nisam dvojio i slobodno mogu reći da smo imali čast sudjelovati u “svemirskoj priči” koju nam je ispripovijedao poznati znanstvenik kroz pitanja što znamo i kako znamo to što znamo ili kako znamo da smo otkrili nešto novo i, naravno, odgovore na njih. Iako na znanstvenom nivou, predavanje na jednostavan i učenicima razumljiv način odgovara na niz pitanja vezanih uz nastanak  svemira što je vodilo ka tome da učenike zainteresira za temu. Da je to istina, najbolje svjedoči pljesak na kraju predavanja, kazao je ravnatelj srednje škole Obrovac Darko Tokić.

 

 

Related posts

Učenici su pokazali katastrofalno neznanje o građanskom društvu

Iva Nekić

Održano 19. državno prvenstvo u raketnom modelarstvu Obrovac 2013

Matej Kolesarić

Upisi 2018./2019.

Marina Župan