Novosti

Biološka i kulturna raznolikost važne za očuvanje identita

U SKLOPU SEDMOG EKOLOŠKOG VIKENDA EKSTREMNIH SPORTOVA – EVES-a 2016., U SŠ OBROVAC ODRŽANO NEKOLIKO ZANIMLJIVIH PREDAVANJA

Biološka i kulturna raznolikost važne za očuvanje identita

 

Više puta sam naglašavao da je EVES projekt, a sada, poslije sedam godina slobodno mogu reći i program, koji daje jedan novi i rekao bih sasvim drugačiji pristup  učenju za održivi razvoj, bavi se različitim životnim pitanjima naglašavajući kako kreativnost tako i kritičke pristupe, kaže ravnatelj Darko Tokić

 

OBROVAC – U Srednjoj školi Obrovac, kao i svakog svibnja zadnjih 7 godina povodom Međunarodnih dana biološke i kulturne raznolikosti započeo je 7. Ekološki vikend ekstremnih sportova – EVES 2016. , koji je i ove godine završio 5. lipnja, Danom zaštite čovjekova okoliša.

U tom smislu, ovogodišnji EVES započeo je ciklusom od tri predavanja.

Sekcija botaničkih i školskih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatskog botaničkog društva, u suradnji s brojnim suorganizatorima, organizirala je šesti “Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki”. Javna ustanova “Park prirode Velebit” prigodnim programskim aktivnostima priključila se slavljenju osobitosti i raznolikosti flore.

U okviru tih aktivnosti, a povodom početka Ekološkog vikenda ekstremnih sportova u Srednjoj školi Obrovac, biologinja dr.sc. Ana Brkljačić, održala je predavanje pod nazivom “Velebit – botanički važno područje”. Učenici su  slušali o osobitostima Velebita kao zaštićenog područja i pogledali niz fotografija biljnih vrsta i staništa snimljenih prilikom terenskog rada kako na ličkom, tako i na primorskom i vršnom dijelu planine.

Supokrovitelji organizacije ove manifestacije na nacionalnoj razini bili su Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvo poljoprivrede.

Drugo predavanje povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti održala je Melita Mokos, diplomirani inženjer biologije i ekologije mora, upisana na doktorski studij Primijenjene znanosti o moru pri Sveučilišnom studijskom centru za studije mora, Sveučilišta u Splitu.

Treće predavanje održano je povodom Međunarodnog dana kulturne raznolikosti, a održao ga je dr. sc. Bruno Ćurko pod nazivom “Kulturna raznolikost i identitet”. Kroz predavanje  učenici su se upoznali s značenjem pojmova kultura, multikulturalizam, interkulturalizam, pluralizam, tolerancija i identitet. Kroz otvorenu anketu raspravljali su o pojedinim segmentima življenja koji utječu na izgradnju njihova identiteta ko što su vrijednosti, vjerovanja, običaji, tradicija,  jezik – komunikacija, prehrana i priprema hrane, odjeća i ukrasi za tijelo, vjerski običaji… Kroz raspravu učenici su zaključili kako monokulutura odnosno kultura koja nema utjecaja drugih kultura danas postoji samo u plemenima koja nemaju doticaj sa ‘vanjskim’ svijetom, kao npr. pleme Metyktir.

– Više puta sam naglašavao da je EVES projekt, a sada, poslije sedam godina slobodno mogu reći i program, koji daje jedan novi i rekao bih sasvim drugačiji pristup  učenju za održivi razvoj, bavi se različitim životnim pitanjima naglašavajući kako kreativnost tako i kritičke pristupe. Ovako osmišljen, utječe da se svijest o neophodnosti promjena u ponašanju o pitanjima održivog razvoja promijeni u pozitivnom i za buduće generacije obećavajućem smislu. Prošle sam godine rekao da UN-ovo desetljeće odgoja i obrazovanja za održivi razvoj završava 2015. godine, ali da mi idemo dalje. Pa, evo … budite naši gosti, poziva ravnatelj Srednje škole Obrovac Darko Tokić.

Related posts

GAREŠNICA BILA DOMAĆINOM TRADICIONALNE MEĐUNARODNE SMOTRE RAKETNE TEHNIKE

Marina Župan

Održavanje nastave u tjednu od 29.3.2021. – 2.4.2021.

karnel.ivisic

Novi Erasmus+ program

Grga Brkić