Novosti

Clean Up the Med

Kao i svake godine u posljednjih šest godina učenici Srednje škole Obrovac i ove su godine u okviru međunarodne akcije Clean up the Med očistili jednu od plaža. Ove je godine to bila plaža na rijeci Zrmanji u samom gradu Obrovcu.

 

Kao i svake godine u posljednjih šest godina učenici Srednje škole Obrovac i ove su godine u okviru međunarodne akcije Clean up the Med očistili jednu od plaža. Ove je godine to bila plaža na rijeci Zrmanji u samom gradu Obrovcu. Akcija je to koju je još 1995.godine pokrenula talijanska eko udruga Legambiente i koja je danas prerasla u najveću eko-volontersku aktivnost na Mediteranu. Više od 800 različitih organizacija i institucija iz 22 zemlje svake godine u isto vrijeme pristupi čišćenju plaža. Prošle je godine tako očišćeno više od 1200 mediteranskih plaža. Ne zaboravimo, milijuni tona otpadnog smeća i otrovnih tvari svake godine dospije u Sredozemno more.

 

“Samo plastičnoj vrećici potrebno je 150 godina da se razgradi, a filteru od cigarete do 5 godina. Mnoge vrste flore i faune sredozemlja dovedene su do ruba opstanka i zato su ovakve akcije značajne. Raduje da u ovoj aktivnosti više nismo usamljeni u našoj županiji i nadamo se da će sljedećih godina biti sve više i više sudionika. Mi smo na neki način već veterani, ali trajati ćemo još dugo…”- kroz smijeh nam je rekao prof. Marko Dobrić, ovogodišnji voditelj akcije u Srednjoj školi Obrovac.
A ove godine akciji Clean up the Med pridružila se Osnovna škola Jurja Barakovića iz Ražanca. Učenici sedmog razreda područne škole Radovin očistili su mjesnu plažu u Ražancu prikupivši velike količine različitog smeća.
“Koliko sam imala prigode pratiti ovu aktivnost, ne samo svojom brojnošću, ova je aktivnost slala nedvosmisleno snažnu poruku stanovnicima jednog eko-sustava kao što je sredozemlje o potrebi očuvanja prirodnog okoliša radi opstanka budućih generacija. I ne samo to, ovo je ujedno i snažna poruka mira i suradnje među različitim narodima i kulturama ujedinjenih u želji za osiguranjem održivog razvoja. ” – rekla nam je prof. Mirsija Tokić, koja se ove godine sa učenicima svog razreda po prvi puta uključila u ovu akciju. “Čistiti ćemo i sljedeće godine.” – jednoglasni su bili ovi vrijedni osnovnoškolci predvođeni svojom razrednicom.

Related posts

SREDNJA ŠKOLA OBROVAC NA PREDSTAVI “HAMLETOVA ISTINA”

Toni Knežević

Prenosimo sa portala Matice obrovčana

Marina Župan

Projekt istraživanja problema mladenačke trudnoće

Marta Bašić