Novosti

Ekološki osviješteni Obrovčani treći u državi!

PREDSTAVNICI SREDNJE ŠKOLE OBROVAC VRATILI SE SA USPJEŠNOG SUDJELOVANJA U SVEHRVATSKOM EKO KVIZU “LIJEPA NAŠA”

Ekološki osviješteni Obrovčani treći u državi!

Marina Župan (1d), Antonio Brkić (3 d), Ivan Roko Josić (3 d) i Marko Župan (4 d), predvođeni mentorom Markom Dobrićem i ravnateljem Darkom Tokićem na ovogodišnjem su svehrvatskom eko-natjecanju zadivili znanjem i sviješću o potrebi zaštite okoliša

 

OBROVAC/ZAGREB – Učenici Srednje škole Obrovac osvojili su izvrsno treće mjesto na Eko kvizu „Lijepa naša“ za učenike osnovnih i srednjih škola, održanom prošlog tjedna u ZagrebuMarina Župan (1d), Antonio Brkić (3 d), Ivan Roko Josić (3 d) i Marko Župan (4 d), predvođeni mentorom Markom Dobrićem i ravnateljem Darkom Tokićem na ovogodišnjem su svehrvatskom eko-natjecanju zadivili znanjem i sviješću o potrebi zaštite okoliša. U kategoriji srednjih škola natjecanju je pristupilo 14 škola, te je nakon pismenog dijela i prezentacije projekata pet najboljih škola pristupilo finalnom dijelu gdje su učenici usmeno odgovarali na zadani set pitanja. U tom petoboju učenici Srednje škole Obrovac snašli su se i više nego dobro te zauzeli treće mjesto!

Inače, program eko-škole odvija se na razini cijele škole i implementiran je u sve segmente života i rada škole sa zadaćom odgajanja mladeži da budu senzibilizirani za probleme okoliša.

– Programu eko-škola pristupili smo 2002. godine i nakon dvije godine predanog rada zaslužili zelenu zastavu kao nagradu, što znači  da smo ispunili zadane kriterije i promicali brigu za okoliš, a to činimo i danas. Štoviše, usvojili smo to kao način života.

Ovo međunarodno priznanje dodjeljuje se na dvije godine, a zatim slijedi obnova statusa. Mi smo ne samo obnavljali status već smo ostvarili i zlatni certifikat i dobili status škole mentora. Sljedeći korak je dijamantni status i nadam se da ćemo ga doseći. Ovo treće mjesto ostvareno na državnoj razini samo je daljnji poticaj da radimo još više i dosegnemo postavljeni cilj, kaže ravnatelj Tokić.

Učenici iz Obrovca  za svoj su rezultat nagrađeni odlaskom na prvi hrvatski mjuzikl „Pacijenti“, koji su pogledali u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.
Inače, Eko kviz “Lijepa naša” provodi se već 25 godina, a osim učenika iz Republike Hrvatske od 1998. natječu se i učenici iz hrvatskih škola s prostora BiH. Posljednjih devet godina pridružili su im se i učenici iz hrvatskih škola, odnosno odjeljenja, iz Vojvodine.  Prema riječima dr. Ante Kutle, predsjednika Eko kviza “Lijepa naša”, ovo svehrvatsko ekološko natjecanje jedno je od najsloženijih natjecanja u izvannastavnim aktivnostima. Ono uključuje prikaz konkretnih aktivnosti i promišljanja o prirodnim, kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, te doprinosi razvoju odgovornosti i pozitivnog stava prema okruženju u kojem živimo.

 

 

OKVIR:

Više od 50.000 škola u programu Eko-škola

Međunarodni program Eko-škole ustrojila je  Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Founadtion for Environmental Education – FEE). Program jezapočeo 1994. godine u Danskoj, Njemačkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji. Danas se program Eko-škola se provodi u šezdesetak država svijeta i više od 50.000 škola.

 

 

 

 

Related posts

Upoznavanje mladih s mogućnostima uključivanja u aktivan građanski život

Iva Nekić

NA DANAŠNJI DAN – 9.studenog

Marina Župan

Kalendar školske godine 2011./2012. za osnovne i srednje škole

Jure Šoša