Novosti

I nakon završetka nastavne godine, Srednja škola Obrovac ne posustaje…

SREDNJA ŠKOLA OBROVAC DOMĆIN 1. LJETNOG KAMPA FILOZOFSKE PRAKSE U HRVATSKOJ

Filozofiju otrgnuti od akademije i vratiti na trg

Ovogodišnje aktivnosti Srednje škole Obrovac nastavile su se i u srpnju kada su Hrvatsko društvo za filozofsku praksu, udruga Mala filozofija iz Zadra i Srednja škola Obrovac organizirali su 1. Ljetni kamp filozofske prakse u Hrvatskoj u trajanju od 4 dana

 

Filozofska praksa je kod nas nešto novo, u nekim akademskim krugovima i neprihvaćeno područje, premda se filozofska praksa u svijetu sve više prakticira posljednjih desetljeća. Nakon višestoljetnog razvoja akademske filozofije, početkom osamdesetih godina 20. stoljeća dio europskih filozofa postaoje nezadovoljan onime što se radi u akademiji te filozofske metode počinje primjenjivati prvo u privatnoj praksi, potom u formalnim i neformalnim druženjima i skupinama, na ulicama i u kafićima. Od početka osamdesetih do danas tako su se razvile različite prakse, različite metode i škole filozofske prakse, a filozofskom se praksom smatraju sve one aktivnosti koje podrazumijevaju prakticiranje filozofskog dijaloga ili rasprave, biloindividualno ili grupno, koji se odvijaju u neakademskom prostoru.

Tako su se razvili filozofsko savjetovanje, filozofija za djecu, filozofija u zatvoru, filozofski cafe, filozofija za umirovljenike, filozofija u tvrtkama, radionice sokratskog dijaloga, filozofska putovanja i još mnoge druge.

 

Petnaestak sudionika iz Hrvatske i Slovenije na filozofskom je kampu imalo priliku vidjeti razne metode koje su predstavili Ivana Kragić i Bruno Ćurko iz Male filozofije te Zoran Kojčić, predsjednik HDFP-a. Tako su predstavljeni: filozofsko savjetovanje, filozofija s djecom, filozofska šetnja, filozofski cafe, filozofska večera, različite filozofske radionice o kritičkom mišljenju, definiranju pojmova, propitivanju, filmu i glazbi.

 

– Filozofi koji se bave filozofskom praksom više prakticiraju filozofiju te imaju zanimljivija izlaganja i radionice u kojima publika aktivno sudjeluje – što samo demonstrira primjenjivanje filozofije u praksi. Na filozofskom vikendu željeli smo sudionicima pružiti uvid u veliki broj različitih metoda filozofske prakse u svijetu i Hrvatskoj, aktualizirati pitanja koja muče suvremenu filozofiju te propitati načine na koje filozofska praksa može biti korisna širim društvenim slojevima. Ovakvim se praksama filozofiju želi vratiti na agoru, na trg, odakle je i potekla – želi je se vratiti građanima i otrgnuti od akademije koja je filozofiju pretvorila u pisanje znanstvenih radova o filozofskim spisima koji nikome nisu od koristi, kaže Zoran Kojčić.

Uz goste iz Hrvatske i Slovenije, u radu ljetnog kampa aktivno su sudjelovali i Ivana Šegarić, prof.filozofije u SŠ Obrovac dok su učenici Škole bili gosti jedne radionice koju je vodio Bruno Ćurko

Budući da su aktivnosti filozofske prakse otvorene svima, bez obzira na prethodno (ne)poznavanje filozofije radu Udruge i aktivnostima pridružio se i ravnatelj Škole

 

– Da bih ilustrirao ono što smo radili ova četiri dana, odnosno da bih „opravdao“ ne samo svoje sudjelovanje, već uopće odluku da budemo suorganizatori i domaćini jednog ovakvog oblika filozofskog rada pokušat ću citirati Kojčića, jednog od pionira filozofske prakse u Hrvatskoj koji to objašnjava ovako: Da bi se filozofija prakticirala, nije potrebna diploma ni titula, nije potrebno predznanje iz teorije filozofije, dovoljno je samo znati misliti svojom glavom, postaviti tvrdnje onakvima kakve  vjerujemo ili znamo da jesu te ih valjano i argumentirano obraniti, propitati ili napustiti ako uvidimo da nam netko drugi pruža bolje argumente. Nisu to samoprincipi filozofske prakse već i osnovni postulati uljuđene komunikacije te je to više nego dovoljan razlog biti dio aktivnosti koje prakticiraju ovakav način ljudskog djelovanjja, naveo je ravnatelj Darko Tokić ističući da posebno raduje činjenica da je Srednja škola Obrovac bila dio organizacije i domaćin ovog međunarodnog skupa koji će, uvjeren jr Tokić, postati tradicionalan.

– Vrijednost ovoga još više dolazi do izražaja kad znamo da je jedan od sudionika, Marjan Šimenc iz Ljubljane, rekao da smo mi u Hrvatskoj sretni da možemo ovako nešto organizirati jer kod njih u Sloveniji to nije moguće, zaključuje ravnatelj Srednje škole Obrovac.

 

Related posts

Ljudska prava i obrazovanje priručnik u izdanju Srednje škole Obrovac

Marina Župan

Natječaj za upis učenika u I. razred srednje škole za školsku godinu 2021./2022.

karnel.ivisic

OBROVAČKI RAKETAŠI NAZOČILI MEĐUNARODNOJ SMOTRI RAKETNE TEHNIKE „HARS-2016“

Marina Župan