Novosti

MATURANTI EKONOMSKOG SMJERA SREDNJE ŠKOLE OBROVAC U POSJETI ZAGREBAČKOJ BURZI

Povezivanjem teorije i prakse do boljih rezultata – danas školskih, sutra ekonomskih

 

Maturanti ekonomskog smjera Srednje škole Obrovac posjetili su Zagrebačku burzu i Odjel marketinga u Školskoj knjizi u organizaciji i pod vodstvom profesorica Irene Šimurine, dipl. oecc. i Anite Buterin, dipl.oecc., a s ciljem jačanja znanja o funkcioniranju kapitala i ulozi i značaju  marketinga u poslovnom svijetu.

 

Prvo odredište u Zagrebu bila je Zagrebačka burza koja zauzima. 22. kat Eurotowera.

Dočekala  ih je i poželjela dobrodošlicu voditeljica Akademije Zagrebačke burze d.d., gospođa Melita Marčeta, koja je ukratko prezentirala ukratko povijest Zagrebačke, kao i burzi općenito, te istaknula osnovne karakteristike rada burzi danas.

Kroz kratak pregled povijesnog razvoja, objašnjenje važnosti Burze za financijski sustav Hrvatske te izazove i probleme s kojima se Burza, između ostalog i zbog financijske krize, susreće, Marčeta je ukazala na činjenicu  da su učenici kao budući ekonomisti potencijalno izuzetno važni nositelji razvoja tržišta kapitala i, što je još važnije, podizanja financijske pismenosti stanovništva što je i sama istaknula kao jedan od najvažnijih problema.

U nastavku je bilo riječi o  detaljima iz područja pravne regulative koja određuje pravila zakonitog i transparentnog rada Burze na kojoj se zahvaljujući razvoju tehnologije i interneta dionicama trguje isključivo elektroničkim putem.

Voditeljici Akademije Zagrebačke burze su u prezentaciji  pomogli i učenici igranjem uloga, odnosno kroz kratku simulaciju trgovanja dionicama, uz sudjelovanje drugih dionika kupoprodaje, kao i državnih i pratećih institucija te tako uspješno savladali osnove burzovnog poslovanja.

Na kraju je prikazan kratki animirani film o poslovanju burze.

– Posjetom Zagrebačkoj burzi učenici su spojili teoriju s praksom. Ono o čemu uče na satu su imali priliku vidjeti uživo što ih svakako potiče i motivira na daljnje učenje, ističe prof. Irena Šimurina te dodaje da će Škola sljedeće godine pokušati spojiti posjet Burzi i HNB-u.

– To su institucije o kojima se uči od prvog razreda pa takvi posjeti svakako pridonose zanimljivosti nastavnog programa, zaključuje Šimurina.

Njeno mišljenje dijeli i prof. Anita Buterin.

– Ukratko – stručni izlet bio je prilika za povezivanje teorije i prakse, a rezultat toga je bolje razumijevanje nastavnog sadržaja, navela je Buterin.

Na stručnom izletu zajedno s učenicima i nastavnicama bio je i ravnatelj Srednje škole Obrovac Darko Tokić.

– Predavanje je bilo zanimljiv podsjetnik na način funkcioniranja Burze, ali za učenike to je svakako bio jedinstven doživljaj. Ili – informacije na autentičnom mjestu i iz prve ruke – neprocjenjivo. Meni osobno najintresantnije saznanje bilo je postojanje jednog nadasve nadahnjujućeg edukativnog alata, a to  je natjecanja na tzv. “virtualnim burzama” što zapravo predstavlja simulaciju burzovnog trgovanja koja se temelji na stvarnim trenutnim podacima s burze. Vrijedi pokušati, mišljenja je Tokić.

  Sljedeća destinacija bila je Školska knjiga i Odjel razvoja i marketinga. Učenici su prigodom prezentacije rada ovog Odjela mogli i komentirati udžbenike iz predmeta Marketing koje koriste u nastavi.

– Tijekom prezentacije mogli smo čuti kako mnogi smatraju da je marketing samo prodaja i promidžba. To nije neobično jer smo svakodnevno obasuti oglasima i prodajnim porukama. No, prodaja i promidžba samo su vrh marketinškog ledenog brijega. Tu se radi samo o dvije  marketinške funkcije, koje često čak i ne igraju ključne uloge. No, ako se zapitamo što u stvari marketing obuhvaća, nailazimo na problem jer, slobodno možemo reći, koliko autora marketinga toliko i objašnjenja. Ipak, u marketingu sve započinje i završava s nama –  kupcima, zaključio je ravnatelj Tokić.

 

Related posts

Ponovo u eteru

Iva Nekić

NA DANAŠNJI DAN – 9.studenog

Marina Župan

Ekološki osviješteni Obrovčani treći u državi!

Marina Župan