Novosti

NA DANAŠNJI DAN – 24.studenoga 2014.

Danas je točno 21 godina kako je ovaj svijet napustio veliki Freddie Mercury. I dok na postojanje nekih ljudi zaboravimo i za njihova života, Freddieva slava nastavlja rasti pretvarajući ga u novi, mitološki fenomen. „Show must go on“ poručio nam je kratko prije svoje smrti, no ni 21 godinu poslije, nije se pojavio čovjek glasa sličnog njegovom… “Bio je i ostao neponovljiv do kraja”, kazuje moderni mit o njemu.

 

,Freddie Mercury, jedan od najvećih umjetnika koje je svijet ikada imao priliku upoznati, rođen je u Zanzibaru 5. rujna 1946. (Zanzibar je 1964. postao dio afričke države Tanzanija), pod imenom Farrokh Bulsara. Majka Jer i otac Bomi porijeklom su bili Iranci i sljedbenici zoroastrizma, te su se ubrzo i vratili u Indiju gdje je njegov otac radio u britanskoj administraciji. Freddie je tamo pohađao englesku školu, gdje je uzimao i prve lekcije iz sviranja klavira. U stilu stare Johnnyjeve „kad sam kao mali došao u grad, morao sam samom sebi dati nadimak“, u školskome dobu daje sebi nadimak Freddie. Tamo se rodila i njegova mlađa sestra, Kashmira. Freddijev otac Bomi bio je računovođa za britansku vladu i kad su u Indiji izbili nemiri, zajedno s obitelji seli se u Feltham, u Veliku Britaniju.

,U Veliku Britaniju došao je u 17. godini. Kako je pohađao fakultet za umjetnost i grafički dizajn, poslije je svoja znanja sjajno uklopio u rad grupe Queen – što se posebno može  primijetiti na omotima albuma i garderobi samoga benda. Malo je poznato da je upravo Freddie izradio i poznati logo grupe. U Britaniji se i dogodio “povijesni susret za rock glazbu” – upoznao je Rogera Taylora i Briana Maya, koji su zajedno s Timom Staffellom svirali u sastavu Smile. Nakon Staffellovog odlaska iz benda, na njegovo mjesto dolazi Freddie i mijenja sve, pa tako i ime grupe. Nešto kasnije, nakon nekoliko neuspješnih basista, dolaskom Johna Deacona,  konačno je 1970. osnovan jedan od najpoznatijih svjetskih sastava – Queen.

S glasom nevjerojatnog opsega od čak četiri oktave, bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj glazbenoj sceni, te se i danas smatra jednim od najvećih vokala u povijesti moderne glazbe. Osim osebujnoga glasa, Freddie je imao izuzetan talent za pisanje pjesama i melodija. Na to je utjecalo njegovo iskustvo u raznim vrstama glazbe, od indijske do britanske i američke. Njegova uvjerljivo najbolja i u svijetu najpoznatija pjesma je “Bohemian Rhapsody“, s albuma A Night at the Operaiz 1975. godine. Pjesma se u Britaniji zadržala čak 9 tjedana na broju jedan top liste. No, ne treba zaboraviti ni ostale legendarne pjesme koje se još uviijek puštaju na stadionima ili u dvoranama, kao npr. “We are the Champions“(News of the World, 1977.), “Crazy Little Thing Called Love” (The Game 1980.), “Barcelona” (solo album Barcelona 1988.), prvu veliku uspješnicu grupe, „Killer Queen“ (Sheer Heart Attack 1974.) i publici vrlo omiljenu “Love of My Life” (A Night At The Opera 1975.), koju je posvetio svojoj dugogodišnjoj prijateljici Mary Austin.

,Godine 1991. godine izlazi posljednji album grupe Queen za Mercuryjeva života, Innuendo, koji sadrži dvije oproštajne pjesme – remek djelo “The Show Must go On” i “The Days of Our Lives“, proglašenu pjesmom godine u Velikoj Britaniji. Za ove pjesme mnogi vjeruju da ih je napisao Freddie, no stvarna istina je da su preostali članovi sastava Queen napisali te pjesme kao istinsku odu najboljem prijatelju. Za potonju je većinu stihova napisao bubnjar Roger Taylor. Ujedno je spot za pjesmu “The Days Of Our Lives” zadnje pojavljivanje Freddieja u javnosti, odnosno zadnji kadar zabilježen kamerom. Spot je snimljen u crno-bijeloj tehnici zbog Freddiejeva lošeg zdravstvenog stanja.

Nekoliko mjeseci prije svoje smrti, mnogi su kroz spotove grupe Queen primjetili da je Freddie drastično smršao, te su novinari sve više i češće počeli špekulirati da boluje od AIDS-a, što su on, članovi grupe i prijatelji energično opovrgavali. Freddie je u to vrijeme zbog opsade novinara i pritiska javnosti postao praktički talac u svom domu Garden Lodge u Londonu.

Freddie je kremiran, ali je sam naložio da se ne otkrije gdje je njegov pepeo. Pretpostavlja se kako samo Mary Austin zna gdje se pepeo tačno nalazi.

 

 

Related posts

Važno je sudjelovati i dobro se zabaviti!

Marina Župan

Natjecanje za najbolju digitalnu fotografiju na temu o Domovinskom ratu

Marta Bašić

Prenosimo sa portala Matice obrovčana

Marina Župan