Novosti

Na današnji dan – 28. 5. 2014.

Predsjednik Republike Hrvatske obavio je 28. svibnja 1991. smotru Narodne garde na stadionu Nogometnog kluba Zagreb. Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak Predsjedniku, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje hrvatskih oružanih snaga.

Ispred predsjednika bili su postrojeni i Združeni odred policije, Mornarička brigada Zbora narodne garde, plave beretke, diverzanti, padobranci i pripadnici motoriziranih, zračnih, te protuoklopnih i protuzračnih jedinica.  Bila je to okosnica mlade hrvatske vojske koja će u nekoliko sljedećih godina tehnički i ekipno osnažiti i postati respektabilna regionalna sila. U ratu što su ga nametnule okupacione snage, naša će vojska oslobađati dio po dio Hrvatske da bi u nevjerojatno djelotvornim i brzim akcijama Bljesak i Oluja oslobodila sve središnje dijelove Hrvatske. Protivničke postrojbe neće više okušavati snagu te vojske pa će se posljednje okupirano područje, istočna Slavonija, mirno reintegrirati u Hrvatsku. Velika svjetska vojna učilišta ne kriju podatak kako se akcije Bljesak i Oluja, što su ih izvele hrvatske postrojbe, izučavaju na njihovim katedrama. A vrhunac priznanja mladoj i modernoj europskoj vojsci uslijedio je nekoliko godina poslije u svibnju 2000. kada je Hrvatska primljena u Partnerstvo za mir i tako postala pridruženom članicom NATO snaga.

Related posts

Na današnji dan

Marina Župan

Izvadak iz Zapisnika – 2. sastanak Povjerenstva za provedbu javnog poziva i izbor najpovoljnije ponude – organizacija višednevne izvanučioničke nastave u Prag šk.god. 2017./2018.

Grga Brkić

Razaranje Zadra

Jure Šoša