Novosti

NA FILOZOSKOM CAFEU U OSIJEKU RASPRAVLJALO SE O TEMI KOJU SU PREDLOŽILE UČENICE SŠ OBROVAC

 

 

Pobačaj – da ili ne?

Tema koju su predložile naše učenice dovelo do toga da je rasprava trajala više od dva sata i bila nadasve zanimljiva. Sudionici su iznosili osobne ideje, poglede, razmišljanja i stavove, kaže ravnatelj Tokić

 

OBROVAC – Učenice Srednje škole Obrovac Patricija Miljanić i Josipa Jurjević sa svojim su mentorima Ivanom Šegarić, prof. filozofije i Darkom Tokićem, ravnateljem Škole, bili su gosti u radu Filozofskog cafea u osječkom cafeu Magis.

Filozofski cafe organiziran je tako da sudionici sami predlažu teme koje se kreću u širokom rasponu – od aktualnih, političko-ekonomskih, preko umjetničkih, znanstvenih, filozofskih, religijskih, pa sve do osobnih, intimnih i svjetonazorskih.

Ovoga je puta bilo predloženo desetak tema, a glasovanjem je odabrana tema koju su predložile Patricija i Josipa – “Pobačaj – da ili ne”.

– Sudionici sami predlažu i biraju teme te nema onoga što se ne može predložiti kao tema, dokle god je u skladu s poštivanjem slobode i prostora drugoga. Na prošlom Filozofskom cafeu u Magisu, u prosincu 2015. raspravljali smo na temu – “Jesu li danas vrijednosti poremećene?”. I ovaj je  puta tema koju su predložile naše učenice dovelo do toga da je rasprava trajala više od dva sata i bila nadasve zanimljiva. Sudionici su iznosili osobne ideje, poglede, razmišljanja i stavove uz moderiranje gosp. Kojčića. Obzirom na prihvaćanje ovakve aktivnosti od strane naših učenica ovo zasigurno nije bilo posljednje sudjelovanje na nekom filozofskom cafeu, a ne vidim razloga da nešto slično ne organiziramo u Obrovcu, kaže ravnatelj Darko Tokić.

Profesorica filozofije Ivana Šegarić smatra da je filozofski cafe izvrstan način za popularizaciju filozofije.

– Sudjelovanjem na filozofskom cafeu spoznala sam da  takav pristup potiče zanimanje za filozofiju te njeno uključivanje u svakodnevni život, kaže Šegarić.

Da je filozoski cafe zanimljivo i korisno iskustvo slažu se i učenice Patricija i Josipa.

– Takav skup je prilika da čujemo različita mišljenja na temu koja nas zanima ili koja nas muči te da proširimo svoje vidike s obzirom na nju. Žao nam je to što nema više takvih skupova na kojima se usitinu može naučiti puno toga, slažu se učenice.

Na dan održavanja cafea bila je i Noć muzeja te su nakon završene rasprave sudionici posjetili Galeriju likovnih umjetnosti. Svi koji su se te noći zatekli u Galeriji mogli su besplatno pogledati neku od aktualnih izložbi – “VII. dani grafike: Bakropisi i bakrorezi iz plemićkih zbirki Slavonije i Srijema”; “Đuro Seder, retrospektiva 1953.-2015.”; “Strossmayer u našem Muzeju – djela iz fundusa MLU-a”; “Učenici u Muzeju – učenički radovi bakropisa” ili pak prezentaciju “Sve za vjeru i domovinu” u produkciji Instituta za novu evangelizaciju.

 

24 godine filozofskog cafea

Filozofski cafe je rasprostranjen oblik filozofske prakse, koji se počeo razvijati u Francuskoj. Prvi filozofski cafe održan je u Parizu 1992. godine, a pokrenuo ga je i održao francuski filozof Marc Sautet, koji je time postavio okvir za filozofski cafe kakav se i danas organizira širom svijeta. Prvi je put u Hrvatskoj održan 2013. godine, u okviru programa Filozofije za umirovljenike koji je vodio Zoran Kojčić, suosnivač i predsjednik Hrvatskog društva za filozofsku praksu. Od tada se filozofski cafe redovito provodi u Zagrebu, Osijeku i Vukovaru, a trenutno u zagrebačkom klubu Booksa, osječkom poetrycaffeuMagis i u vukovarskoj Mirovnoj grupi mladih Dunav.

Važno je napomenuti da je filozofski cafe praksa otvorena javnosti i svim građanima zainteresiranima za javni dijalog o društvenim temama.

Related posts

Ekipna bronca i pojedinačno srebro obrovačkih modelara

Jure Šoša

UČENICI SREDNJE ŠKOLE OBROVAC VRATILI SE S DVODNEVNE TERENSKE NASTAVE „PUTOVIMA BAROKA“

Marina Župan

GAREŠNICA BILA DOMAĆINOM TRADICIONALNE MEĐUNARODNE SMOTRE RAKETNE TEHNIKE

Marina Župan