Novosti

NAŠA ŠKOLA U POSJETU MEĐUNARODNOM SAJMU OBRTNIŠTVA U EUROPI

Najveći sajam obrtništva propagira solarnu energiju

Bila je to jedinstvena prilika posjetiti najveće sajam obrtništva u Europi, mjesto predstavljanja najnovijih tehnoloških dostignuća obrtništva i prateće industrije

 

OBROVAC – Srednja škola Obrovac proteklog je vikenda organizirala posjet Međunarodnom sajmu obrtništva u Muenchenu – IHM-u.

Predstavnici škole bili su Zoran Čolić, nastavnik stručnih predmeta za učenike strojarskog te smjera instalatera kućnih instalacija, te ponajbolji učenik strukovnih smjerova Škole Ante Baričević iz 3. a.

Za obojicu je to bila jedinstvena prilika posjetiti najveće sajam obrtništva u Europi, mjesto predstavljanja najnovijih tehnoloških dostignuća obrtništva i prateće industrije.

Izlaganja obuhvaćaju različita područja – obradu metala, proizvodnju strojeva i opreme, obradu drveta, izradu alata, preradu stakla i proizvodnju proizvoda od stakla, preradu plastike i gume, građevinarstvo, obnovljive izvore energije, elektroniku i energetiku, umjetničke i tradicijske obrte, ukrasnu i uporabnu keramiku, ručni rad te svu ostalu ponudu obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva čitavog Svijeta.

Inače, na Sajmu su sudjelovali izlagači iz 44 zemlje, a posjetilo ga je više od 150.000 tisuća ljudi. Među ostalim izlagačima bilo je tu i 27 obrtnika iz Hrvatske.

– Jako sam zadovoljan što sam mogao posjetiti najveći sajam obrtništva u Europi. Vidjeli smo dosta inovacija vezanih za našu struku, a najviše onih vezanih uz sunčevu energiju, kao što je klima koja radi uz pomoć sunca. Čini se da upravo ova vrsta obnovljive energije ima puno mogućnosti a u osnovi je neiscrpna. Naravno, uvijek se nađe i slobodnog vremena za osobne razglede. Tako smo bili i u muzeju Mercedesa kao i na Alianz Areni. Ovo putovanje bilo je jako zanimljivo i nezaboravno iskustvo i nadam se da ću se vratiti. Želio bih se zahvaliti Školi i ravnatelju što su mi to omogućili, ali i prof. Čoliću koji nas je uspješno odveo i vratio, kaže učenik Ante Baričević. Podjednako je zadovoljan i profesor Čolić koji je posebno impresioniran viđenim u Mecedesovom muzeju.

– Možda je malo smiono reći, ali ja ne dvojim da je obrtništvo hightech budućnosti. Kroz obrtništvo razvila se i razvija se moderna i inovativna tehnologija koja je, što je od izuzetnog značaja, konkurentna na globalnoj razini. Obrtništvo mora imati razvoj orijentiran prema budućnosti uz prihvaćanje tehnoloških prilagodbi i znanja te uz slobodan protok informacija.  Nezaobilazan dio razvoja obrtništva svakako je i kvalitetno obrazovanje budućih obrtnika i njihova spremnost na cjeloživotno učenje. U tom smislu i na samom sajmu odvija se svake godine posebna izložba gdje se ističe značaj dvojnog sustava obrazovanja i majstorski ispit koji je ujedno i najviše priznanje za obrtnika. I kod nas se već godinama provodi dvojni sustav, a da li je u odnosu na klasičan sustav bolji ili lošiji može biti tema  nekog drugog razgovara, kaže ravnatelj Škole Darko Tokić

Obzirom da se u obrovačkoj školi obrazuju budući obrtnici za zanimanje instalater kućnih instalacija, najzanimljivije je, ističe Tokić, bilo upoznati se s novostima iz  područja energetike,  odnosno obnovljivih izvora energije. Promovira se ušteda energije i ukazuje na mogućnost ekonomskog razvoja iskorištavanjem mogućnosti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, uz prikaz pozitivnog utjecaja iskorištavanja obnovljivih izvora energije na životnu okolinu.

– Naravno tu se radi o zdravoj gradnji, a time i zdravijem načinu života. No, različitim rješenjima kojima se postiže racionalnija potrošnja energenata ostvaruju se i značajne financijske uštede koje se opet mogu upotrijebiti na daljnji razvoj ove grane obrtništva, ali i na razvoj gospodarskih resursa uopće, mišljennja je ravnatelj Tokić.

 

 

 

Related posts

Obrovčani ukupno treći

Marina Župan

22.travnja, Dan planeta Zemlje

Iva Nekić

Ekološki vikend ekstemnih sportova ( EVES )

Marina Župan