Novosti

NAŠA ŠKOLA U POSJETU STRUMICI I JEDNOM OD NAJPOZNATIJIH KARNEVALA U JUGOISTOČNOJ EUROPI

NAŠA ŠKOLA U POSJETU STRUMICI I JEDNOM OD NAJPOZNATIJIH KARNEVALA U JUGOISTOČNOJ EUROPI

Mornari sa Zrmanje šarmirali Makedon(c)ke

 

Dvadeset i devetero učenika i šestero nastavnika iz Obrovca na put dug čak 1.150 kilometara zaputilo se prošlog četvrtka oko podneva. Vožnja koja je naposlijetku trajala i dulje od 20 sati nikome nije teško pala

 

OBROVAC – Iako katolička korizma traje već tjedan dana pa su karnevalske povorke lagano pale u zaborav, pravoslavna je započela ovu srijedu. U skladu s makedonskom pravoslavnom tradicijom tjedan dana kasnije održan je i jedan od najpoznatijih karnevala u jugoistočnoj Europi – veliki strumički karneval.

Rado viđeni gosti tog, nakon venecijanskog i riječkog, najpoznatijeg karnevala u ovom dijelu Europe i ove su godine bili učenici i nastavnici Srednje škole Obrovac.

Naime, obrovačka srednja škola i Opća srednja škola Jane Sandanski iz Strumice već su nekoliko godina škole prijatelji pa su  tako i posjeti Makedonaca Dalmatincima i obratno već tradicionalni. I, slažu se svi, svaki puta sve puniji dojmova i lijepih emocija.

Hrvatska bogata zemlja?!

Dvadeset i devetero učenika i šestero nastavnika iz Obrovca na put dug čak 1.150 kilometara zaputilo se prošlog četvrtka oko podneva. Vožnja koja je naposlijetku trajala i dulje od 20 sati (u Strumicu su Obrovčani stigli u petak nešto nakon osam sati) nikome nije teško pala. Gdje je mladost tu su pjesma i smijeh, a susret sa starim i novim prijateljima dodatni je motiv.

– Nastavnici su bili smješteni u hotelu, a mi učenici po obiteljima. Mislim da je to bilo još bolje, jer smo iz prve ruke mogli vidjeti kako Makedonci žive. Najsmješnije od svega što oni Hrvatsku smatraju bogatom zemljom. U prvom redu zbog turizma, ispričao je gimnazijalac Marko Župan.

Učenici su već istog dana poslijepodne razgledali Strumicu, grad s oko 40.000 stanovnika, a večer su proveli u velikoj diskoteci gdje je održana zabava pod maskama. Nešto “ozbiljniji” maskenbal  održan je u hotelu “Sirius”, gdje su se među 600 gostiju zabaljala i šestorica obrovačkih nastavnika.

Na maskenbalu su izabrani princ i princeza, ovaj puta je to bio jedan lokalni bračni par odjeven u žabu i žapca, koji su predvodili veliku međunarodnu karnevalsku povorku,  održanu u subotu s početkom u 17 sati.

Osim Obrovčana, u velikoj povorci sa 52 maskirane grupe iz raznih europskih zemalja, iz Hrvatske su još sudjelovali predstavnici Rijeke i Bola na Braču.

 

Beogradski harmonikaši

– Mi smo kao grupa predstavljali dalmatinske mornare i, iako nismo osvojili neku od nagrada,  pobrali smo velike simpatije publike te su se mnogi rado fotografirali s nama, navodi nastavnik zemljopisa Marko Dobrić ističući da je put u Makedoniju osim zabavnog imao i svoj edukativni karakter – zamišljen je i kao dio terenske nastave iz zemljopisa te građanskog odgoja.

Na karnevalu za koji se maske izrađuju i po pola godine bilo je i takvih koje se, tvrdi Dobrić, ne bi postidjele ni onih s karnevala u Riju, a za najbolju skupnu masku na kraju su izabrani “Grčki bogovi”.

Povratak kući na rasporedu je bio u nedjelju ujutro. No nije se išlo direktno put gradića na Zrmanji, već je vesela družina napravila trosatnu pauzu u Beogradu.

U glavnom gradu Srbije Obrovačni su se okrijepili u restoranu “Tri šešira”, gdje su uživali u glazbi harmonikaša. Za vesele Dalmatince hramonikaši su odsvirali poznatu narodnu “Kopa cura vinograd”, a razdragani učenici nagradili su ih i pokojim eurom.

U Obrovcu su ponovno bili tek u ponedjeljak oko 8 sati.

Umorni i zadovoljni svi zajedno popili su još jednu kavu, a potom su “Makedonci”, za razliku od razrednih kolega koji su vikend proveli kod kuće,  umjesto na nastavu otišli na – spavanje.

 

« of 2 »

Related posts

2012-02-07 Fotografije su snimili Ivana Bašić i Josip Bilić

Jure Šoša

Održavanje nastave od 10. svibnja 2021.

karnel.ivisic

Upisi 2018./2019.

Marina Župan