Novosti

Od “Ljetnog kampa” do alkemičara i Frane Petrića

U SKLOPU NASTAVKA USPJEŠNE SURADNJE SREDNJE ŠKOLE OBROVAC I UDRUGE „MALA FILOZOFIJA“ ODRŽAN NIZ PROJEKATA
Od „Ljetnog kampa“ do alkemičara i Frane Petrića

OBROVAC – Srednja škola Obrovac i udruga „Mala filozofija“ zadnjih nekoliko godina, a na zadovoljstvo obrovačkih učenika, imaju izuzetno plodonosnu suradnju. Ove je godine tako u organizaciji Škole i Udruge po drugi put održan Ljetni kamp filozofije.

Iako se, na žalost, prvi dan održavanja Kampa poklopio s danom kad je nad Obrovcem bijesnio požar, Kamp je opravdao svoje postojanje. Kako je sve skupa izgledalo, moguće je dokučiti iz riječi jedne od sudionica, prof. MirelleTurk.

Učenici, a ne mučenici
Dok je požar gasilo 30 vatrogasaca, desetak sudionika Filozofskog vikenda, različitih facebook profila, bračnog statusa, zanimanja, prehrambenih, radnih i misaonih navika, prakticiralo je filozofiju raznovrsnim metodama. Što BlackSabbath, Grašak, Woody Allen i Drvena škrinja imaju zajedničko? Ne znate odgovor? Tada vam je potrebno filozofsko savjetovanje. Uz stručno vodstvo dragih organizatora, perspektiva se mijenja. Sve granice su izbrisane, nema profesora i učenika, nema podređenih i nadređenih, svi postajemo učenici, nikako mučenici, riječi su prof. Turk.
Međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Dani Frane Petrića održana je po 25. put, već tradicionalno, u Cresu od 25. rujna do 1. listopada 2016. u organizaciji Hrvatskog filozofskog društva, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije, a prvo plenarno predavanje izložili su Klaus-Uwe Panther i Linda Louise Thornburg na temu “Kognitivna lingvistika: pogled iznutra i izvana”. Tema ovogodišnjeg filozofskog simpozija, koji je završio 1. listopada je “Jezik i spoznaja”.
No, u okviru 25. Dana Frane Petrića održan je i 4. znanstveni inkubator-trening za znanstvena istraživanja posvećen temi „Znanost i jezik“. Jezik ima važnu ulogu u čovjekovom životu ali je ujedno važan i za samu znanost jer je medij u kojemu se znanost uopće i odvija.
Projekt želi učenicima približiti način rada na znanstvenim istraživanjima i upoznati ih s osnovnim elementima i metodama rada te motivirati učenike za znanstveni rad, potaknuti samoinicijativnost, neovisnost mišljenja, samokritičnost i odgovornost.
Središnja aktivnost projekta bila je prezentacija rezultata istraživanja na temu „Jezik i znanost“.
U projektu su sudjelovale sljedeće škole: Srednja škola Obrovac s temom „Razvoj jezika“, Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj s temom „Glagoljica, starohrvatski jezik i kultura“, Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj, Područni odjel u Cresu s temom „Možda je problem u komunikaciji“ te Srednja škola Franje Petrića Zadar s temom „Sinhronizacija crtanih filmova – politički ili sociolingvistički problem“?

Znanost i osjećaji
Inače, Srednja škola Obrovac je na Znanstvenom inkubatoru sudjelovala treći put za redom, a ovaj su je put predstavljale učenice Patricija Miljanić, Ana Benković, Zorica Venutti i Antonia Mihaljević. Mentori su im bili Darko Tokić, ravnatelj Škole, i Ivana Šegarić, profesorica filozofije. Učenice su se bavile razvojem jezika, što su i uspješno prezentirale na Inkubatoru. Održane su zanimljive radionice koje učenike pripremaju primjerice na to kako istraživati poput pravih znanstvenika, kako prepoznati srodne jezike, a sudionici su odgovarali i na razna pitanja poput onog – u kakvom su odnosu znanost, razum i osjećaji.
Obilježena je i Europska noć istraživača sa Znanstvenom šetnjom po sretnom gradu u kojoj su sudjelovali ugledni znanstvenici iz cijele Hrvatske.
Po završetku 4. znanstvenog inkubatora učenici i njihovi mentori su dobili priznanja.
U sklopu projekta „Hrvatska filozofija i znanost u europskom kontekstu od 12. do 20. stoljeća“ u Srednjoj školi Obrovac održane su tri radionice. Radionicu na temu „Amorozne koncepcije hrvatskih renesansnih filozofa“ održala je dr. sc. Željka Metesi Deronjić iz Instituta za filozofiju, prof. fiz. i kem. Vanja Flegar iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti vodila je radionicu naziva „Alkemijsko umijeće u djelima J. K. Rowling“, a dr. sc. Bruno Ćurko iz Udruge Mala filozofija „Frane Petrić kao stimulus u suvremenoj filozofiji prakse“.
Prema riječima predavača, sve tri teme su kod obrovačkih srednjoškolaca izazvale veliki interes, pa nije nedostajalo živahnih diskusija, zanimljivih pitanja kao ni domišljatih zaključaka.
Svi ovi projekti i aktivnosti imaju svoju kvalitetu i drago mi je da imamo kvalitetnog partnera u Maloj filozofiji koji svojim idejama nadopunjuju ono što radimo u našoj školi. Vjerujem da će suradnja napredovati i da ćemo je podići na još višu razinu, rekao je ravnatelj obrovačke srednje škole Darko Tokić.

Related posts

Predstavite svoju i upoznajte druge škole

Marta Bašić

GAREŠNICA BILA DOMAĆINOM TRADICIONALNE MEĐUNARODNE SMOTRE RAKETNE TEHNIKE

Marina Župan

NA DANAŠNJI DAN – 18.11.2014.

Jure Šoša