Aktivnosti učenika Novosti

Pirati sa Zrmanje pokorili Strumički karneval

Prijateljstvo između Srednje škole Obrovac i Opće srednje škole Jane Sandanski iz Strumice nastavlja se u dobrom duhu i nakon pet godina. Na put dug čak 1.150 kilometara prošlog je četvrtka krenulo je 25 učenika i sedam profesora  – Marko Dobrić, Ivo Božulić, Nikica Bušljeta, Renato Rupić, Pero Govorčin, Anton Draženović, Zoran Čolić i ravnatelj Srednje škole Obrovac Jurica Ćurko. Put dug 20 sati olakšalo je veselje, pjesma i mladost.

 

Povod – Strumički karneval, jedan od najvećih u istočnoj Europi.

Goste iz Hrvatske u Strumici su s velikom radošću dočekali osoblje i učenici Opće srednje škole Jane Sandanski koji su Obrovčane, kao i svaki put do sada, srdačno i gostoljubivo, primili u svoje domove. Svakog je učenika u ”novom” domu dočekao stol prepun tradicionalne hrane i raznih slastica.

Petak je protekao u razgledavanju grada te su domaćini svojim gostima pokazali neke od najvećih znamenitosti – od Manastira sv. Bogorodice Veljuse do Džamije Orta. Večer je bila rezervirana za posjet noćnim klubovima u kojima se zabavljalo do ranih jutarnjih sati.

Nadaleko poznati Strumički karneval započeo je u subotu 17.02. U povorci je sudjelovalo šezdesetak grupa iz raznih krajeva svijeta pa je originalnost i raznolikost maski bila zagarantirana.

Obrovčani su se prerušili u šarmantne i vesele pirate sa Zrmanje

– Iako nas je brojčano bilo manje od ostalih, nema sumnje, ostavili smo odličan dojam na građane i posjetitelje Strumice. Karnevalska povorka kretala se samim centrom grada što smo iskoristili da pozornost Strumičana osim maskama i ludorijama privučemo i domaćim, tradicijskim proizvodima obrovačkog kraja, koje smo tom prilikom predstavili. Povorka je trajala oko dva sata, a nama u dobroj zabavi kao da je proletjela u pet minuta, puni su dojmova obrovački srednjoškolci.

Koreografiju koju su, kažu, mukotrpno pripremali, predstavili su na pozornici pjevajući dobro poznate stihove – „Malo nas je al nas ima, nije važno srušit ćemo snove svima..“

Veselje se sa strumičkih ulica u noćnim satima preselilo u noćni klub „Select“. No, kako se kaže, sve što je lijepo, kratko traje pa su pohod na Strumicu pirati sa Zrmanje završili već u nedjelju ujutro okupljanjem ispred škole , gdje su se oprostili i zahvalili svojim domaćinima, a nakon toga krenuli prema Skoplju kako bi kroz nekoliko sati razgledali znamenitosti makedonskog glavnog grada.

Nakon Skopja, putovanje se nastavilo prema Lijepoj Našoj…

– U Obrovac smo se vratili u jednu ruku sretni što vidimo svoje bližnje, a u drugu prepuni tuge jer je naše putovanje tako brzo završilo. Škrinja prepuna uspomena zauvijek će nas podsjećati na dane provedene u Strumici, te s uzbuđenjem brojimo dane do dolaska naših prijatelja u Obrovac kako bi i mi njih upoznali s našom kulturom i običajima, ispričali su oduševljeni učenici za većinu kojih je sudjelovanje u ovako velikom karnevalu jedno potpuno novo iskustvo.

Iznimka nije ni Zorica Venutti, učenica 4. D razreda.

– Prepuna sam dojmova tim više što mi je bio prvi put vidjeti i doživjeti ovako nešto. Mogu samo reći da se, kao i ostali, nadam da ću ponovno biti u mogućnosti sudjelovati na ovakvom događaju, zaključila je Zorica.

U Strumicu je s učenicima i profesorima putovao i ravnatelj Srednje škole Obrovac Jurica Ćurko.

– Naše prijateljstvo sa srednjom školom Jane Sandanski iz Strumice započelo je 2013. godine te se nadamo očuvanju te tradicije i sljedećih godina. Ovaj oblik izvanučioničke nastave je povezao dvije odgojno-obrazovne ustanove na nadasve zanimljiv i kreativan način te stvorio nova prijateljstva, kazao je Ćurko.

« of 2 »

Related posts

Obavijest o održavanju nastave prema modelu C (12.4. – 25.4.2021.)

karnel.ivisic

Instalater sustava vode, plina, grijanja i hlađenja

Jure Šoša

PRAVILNIK O POČETKU I ZAVRŠETKU NASTAVNE GODINE, BROJU RADNIH DANA I TRAJANJU ODMORA UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA ZA ŠKOLSKU GODINU 2011./2012.

Jure Šoša