Novosti

U ORGANIZACIJI “EKO-ZADRA” I UDRUGE MALA FILOZOFIJA U SŠ OBROVAC ODRŽANA RADIONICA NA TEMU KORUPCIJE

Učenici raspravljali o štetnosti korupcije u upravljanju javnim dobrima

Petnaestak učenika od prvog do četvrtog razreda, predstavnika svih triju smjerova Srednje škole Obrovac, sudjelovalo je u radu radionice na temu “Štetnost korupcije u upravljanju prirodnim resursima i javnim dobrima”. Radionica je održana u organizaciji Udruge “Mala filozofija” i “Eko-Zadra”. Ispred Udruge “Mala filozofija” vodila ju je Marija Kragić. Kragić je ovom prigodom istaknula da je Udruga već provela jedan uspješan projekt na temu korupcije i to pod nazivom “Tko se boji korupcije još?”

 

– Cilj tog projekta kao i ove radionice bio je osvještavanje djece i mladih, ali i šire javnosti na štetnost korupcije te na njene posljedice. Današnju radionicu organiziramo u suradnji s “Eko-Zadrom”, a u sklopu njihova projekta “B.transparent: Jačanje lokalnih partnerstva za transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima na području Novigradskog i Karinskog mora”. Mi kao udruga smo u sklopu projekta zaduženi za organizaciju radionica i okruglih stolova. Radionica u Srednjoj školi Obrovac je prva od tri. Za ostale još uvijek nije do kraja definirano mjesto njihova održavanja, rekla je Kragić istaknuvši da je jedan od ciljeva radionice u raspravu uključiti što više učenika te saslušati njihove ideje i razmišljanja.

Da je obrovačke srednjoškolce tema itekako zaintrigirala bilo je jasno već od samog početka kada im je voditeljica zadala zadatak da definiraju korupciju. Ubrzo je jednostavna rečenica koju je započeo jedan učenik prerasla u višestruko složenu jer je u pokušaju da se što točnije definira ova nemila, ali nažalost česta pojava u društvu, svatko imao ponešto dodati.

Nakon živahne rasprave voditeljica je navela i nekoliko primjera korupcije koje su tijekom godina primjećene u upravljanju javnim dobrima i zaštićenim dijelovima prirode.

Radionici je nazočila i Taida Garibović iz “Eko-Zadra”, voditeljica projekta “B.transparent: Jačanje lokalnih partnerstva za transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima na području Novigradskog i Karinskog mora”, koja nam je rekla nekoliko riječi o samom projektu.

– Projekt je započeo u studenom 2015. i trajat će 18 mjeseci – do svibnja 2017. Želja nam je povezati udruge s područja Novigradskog i Karinskog mora, iz pet općina i gradova  – Jasenica, Posedraja, Novigrada, Benkovca i Obrovca, a sve s ciljem da bismo zajedno s lokalnim vlastima održivo i transparentno upravljali prirodnim bogatstvima i kulturnim dobrima na ovom području. Inače, Novigradsko i Karinsko more te Zrmanja već su dio Nature 2000 – ekološke mreže zaštićenih područja na EU razini. No, koliko smo mi do sada uspjeli zamijetiti, komunikacija među općinama i gradovima nije toliko snažna pa ćemo to nastojati poboljšati kroz ovaj projekt. Kako i samo ime projekta govori o transparentnosti, odlučili smo da upravo jedna od aktivnosti budu radionice za građane i članove udruga o borbi protiv korupcije u upravljanju prirodnim resursima i javnim dobrima. Do kraja projekta u planu imamo još dvije radionice. Vjerojatno će jedna biti u Benkovcu, a za treću pak još nismo odlučili gdje će se održati, rekla je Garibović.

Inače, projekt “B.transparent: Jačanje lokalnih partnerstva za transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima na području Novigradskog i Karinskog mora” financiraju Europske unije i Ured za udruge Vlade RH sa čak 94.52 % od ukupne vrijednosti, koja iznosi 175.597,81 eura. Ostalih 5,48 % financiraju partneri na projektu – Zadarska županija, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije Natura Jadera i Općina Novigrad.

 

Related posts

E čitači u knjižnici Srednje škole Obrovac

Matej Kolesarić

Ponovo u eteru

Iva Nekić

Učenici Gimnazije Koper u našoj školi

Iva Nekić