Novosti

Upoznavanje mladih s mogućnostima uključivanja u aktivan građanski život

U SREDNJOJ ŠKOLI OBROVAC ODRŽANA PREZENTACIJA O EUROPSKOJ VOLONTERSKOJ SLUŽBI

Upoznavanje mladih s mogućnostima uključivanja u aktivan građanski život

OBROVAC – Povodom Europskog tjedna mladih, udruga Carpe Diem iz Karlovca je za učenike Srednje škole Obrovac u suradnji s udrugom CINAZ iz Zadra održala prezentaciju o Europskoj volonterskoj službi (EVS).

 

Što je to Europska volonterska služba, kome je namijenjena, kako se prijaviti i pod kojim uvjetima te još mnoštvo drugih korisnih informacija učenici Srednje škole Obrovac mogli su čuti iz prve ruke od troje volontera koji trenutno borave na programu Europske volonterske službe u udruzi Carpe Diem u Karlovcu. Theo i Felix iz Francuske i Pablo iz Španjolske objasnili su učenicima kako je Europska volonterska služba izuzetno korisna aktivnost koja mladima u dobi od 17 do 30 godina starosti pruža mogućnost putovanja u svrhu učenja, razvijanja različitih kompetencija koje će im omogućiti bolji položaj na tržištu rada, upoznavanje različitih kultura, te prilagođavanje novim životnim okolnostima jer se kroz EVS osamostaljuju, žive sami što znači da su odgovorni za raspolaganje sa svojim budžetom, prehranu i dr. EVS mladima omogućuje upoznavanje novih životnih situacija što može biti izazovno, ali također daje im brojne prilike za upoznavanjem novih ljudi, druženje i rad s njima, razvijanje interkulturalnosti, razumijevanje različitosti te putovanje u slobodno vrijeme.

Europska volonterska služba ove godine je proslavila 30 godina svog postojanja, a provodi se kroz program Erasmus +.

– Inače,Udruga Carpe Diem osnovana je 2005. godine s ciljem unapređivanja kvalitete života, doprinošenja općoj dobrobiti zajednice te poticanja i razvoja kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih. Od 2008. vodimo Centar za mlade te se strateški okrećemo radu s mladima, kaže Aleksandra Podrebarac iz Carpe Diema.

U sklopu svog djelovanja Udruga se bavi osmišljavanjem i provedbom programa, projekata i inicijativa za poboljšanje kvalitete života mladih, provođenjem neformalnih oblika obrazovanja za jačanje kompetencija i za izgradnju civilnog društva, organizacijom radionica, predavanja, javnih tribina, savjetovališta, aktualizacijom određenih problema i izazova na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i europskom nivou, koordiniranjem volonterskim centrom te organizacijom informacijskih i savjetodavnih servisa za pomoć mladima.  Carpe Diem multiplikator je Eurodeska za Karlovačku županiju. Eurodesk je besplatni info-servis Europske komisije koji mladima i svima koji rade s mladima pruža kvalitetne informacije o europskim programima i politikama za mlade, s ciljem promicanja mobilnosti u svrhu učenja i usavršavanja. Također, udruga Carpe Diem članica je Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj te Hrvatske mreže volonterskih centara.

– Ovo je jedan od načina da se mladi upoznaju s različitim mogućnostima uključivanja u aktivan građanski život. Kako i inače u našoj školi već dugi niz godina radimo na izgradnji kompletnih ličnosti kroz različite aspekte građanskog života, jedna ovakva radionica svakako je dobrodošla kao nadopuna našim nastojanjima da pružimo učenicima mogućnost zadovoljavanja različitih životih potreba u budućnosti, istaknuo je ravnatelj srednje škole Obrovac Darko Tokić.

 

Related posts

EVES 2018 – video

Marina Župan

Okrugli stolovi o građanskom odgoju

Matej Kolesarić

Odluka o radu od kuće

karnel.ivisic