Novosti

Uz Zrmanju “niknuo” Street workout park

U SKLOPU PROJEKTA “UMJETNOST DEMOKRACIJE U EUROPSKO-MEDITERANSKOJ REGIJI” U KOJEM JE SUDJELOVALA SREDNJA ŠKOLA OBROVAC:

Uz Zrmanju “niknuo” Street workout park

Srednja škola Obrovac u suradnji je s udrugom Mala filozofija provela projekt Umjetnost demokracije u Europsko-mediteranskoj regiji. Projekt je financirala međuvladina institucija Anna Lindh Foundation, koja okuplja civilno društvo i građane diljem Mediterana u svrhu izgradnje povjerenja i poboljšanja međusobnog razumijevanja. Provodi se i Turskoj.

 

U Srednjoj školi Obrovac provodili su ga učenici drugih i trećih razreda predvođeni profesoricom Ivanom Šegarić.

Glavni cilj projekta je razvijanje demokratskih vještina kod mladih ljudi koji imaju snažne glasove a uskoro će postati i legalni glasači na svim razinama. Sudionici projekta kritički su promišljali o demokraciji i ljudskim pravima i to kroz umjetnost podijeljenu na pet tematskih cjelina: arhitektura, vizualna umjetnost, glazba, film i književnost.

– Umjetničko djelo je alat koji nam pomaže osvijestiti kompleksnost materijalnog i idejnog svijeta u našem svakodnevnom okruženju te često u sebi nosi i snažnu političku poruku. Analizom umjetničkih djela osnažujemo vlastito razumijevanje svijeta te dolazimo do dubljeg smisla društvenih promjena koje provodimo, ističe profesorica Šegarić.

U sklopu projekta osmišljena je i provedena građanska akcija u suradnji  s udrugom Eko Zrmanja.

Eko Zrmanja provodi projekt Vježbaj uz Zrmanju, kojeg financira Zaklada Kajo Dadić iz Splita u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Tako je u sklopu spomenute građanske akcije izrađen i postavljen Street workout park uz Zrmanjukoji su u potpunosti izradili učenici strojarskih zanimanja Srednje škole Obrovac koja je uz neke udruge partner na projektu. Učenici Srednje škole Obrovac pomogli su i  u završnoj fazi bojanjem i uređivanjem parka te tako osvijestili potrebu za rekreacijom i zdravim životom.

– Ovakve akcije doprinose ponudi zdravijeg i kvalitetnijeg života u Obrovcu, a ujedno poboljšavaju okruženje u kojem mladi odrastaju.  Projekt i aktivnosti na njegovom ostvarenju ukazuju na zajedničku akciju različitih čimbenika čime se i kvaliteta podiže na višu razinu, ističe ravnatelj SŠ Obrovac Darko Tokić te napominje da Škola, odnosno njeni učenici, nisu sudjelovali samo izradom parka već je Srednja škola i ustupila prostor u školskom dvorištu na kojem je park izrađen.

I nakon završetka projekta ovaj park će se nadopunjavati dodatnim elementima i time još više doprinijeti zdravijem životu ne samo mladih, već svih građana.

Related posts

Gospodin Ante Radonić predstavio novi projekt “Moderna vremena “

Marina Župan

HTV u našoj školi

Iva Nekić

NAJAVA

Marina Župan