Novosti

Vrančićevci bogatiji za tri zlatne i dvije srebrne medalje

UTK FAUST VRANČIĆ IZ OBROVCA SUDJELOVANJEM NA 12. KUPU ZAGREBA U MAKETARSTVU OSTVARILA FANTASTIČAN USPJEH

Vrančićevci bogatiji za tri zlatne i dvije srebrne medalje

 

Prošlog vikenda u Zagrebu uz lijepo vrijeme i puno u organizaciji ZMMS i MK Dawid Schwarz održan je 12. kup Zagreba u maketarstvu, na kojem su sudjelovali i članovi UTK Faust Vrančič iz Obrovca. Natjecanje je organizirano u Studentskom centru gdje je prikazano preko 250 maketa. Inače, osnovna podjela maketa je prema tematici pa tako imamo makete brodova, vojnih vozila, civilnih vozila, vojnih odnosno civilnih zrakoplova, figurica…

 

– U maketarstvubitno je mjerilo, odnosno odnos između veličine makete i stvarnog objekta kojeg maketa predstavlja. Primjerice, za makete zrakoplova najčešća mjerila su 1:144, 1:72, 1:48… Za tenkove i uopće vojna vozila čak i 1:16. Među najpopularnije makete zrakoplova su Supermarine Spitfire i Messerschmitt 109, od vojnih vozila to je njemački tenk Tigar, pojašnjava dopredsjenik UTK Faust Vrančič Mate Biloglav.

Natjecatelji su bili podijeljeni u tri kategorije: djeca (do 12 godina), juniori (od 13 do 17 godina) i seniori (stariji od 18 godina). Juniori su se natjecali u sljedećim kategorijama:

JB makete brodova u svim mjerilima
JC makete civilnih vozila u svim mjerilima
JD diorame i vinjete zrakoplova i/ili vozila
JV1 makete vojnih vozila u mjerilu 1/72 i manjem
JV2 makete vojnih vozila u mjerilu 1/48 i većem
JZ1 makete zrakoplova u mjerilu 1/72 i manjem
JZ2 makete zrakoplova u mjerilu 1/48 i većem

Za UTK Faust Vrančić iz Obrovca u kategoriji juniora nastupio je Andre Biloglav sa svojim mentorom Matom Biloglavom. I ovoga puta ostvaren je izuzetan rezultat te su osvojene tri zlatne i dvije srebrne medalje.

– Čestitam Andri i Mati na ovom izuzetnom uspjehu i vjerujem da će sličnih rezultata biti i u budućnosti. Nakon osvojenog zlata na međunarodnoj smotri Crna kraljica prošle godine, ovaj uspjeh samo dokazuje da taj rezultat nije bio slučajan. Mislim da bi trebalo početi razmišljati i o europskim natjecanjima, jer ovakavi rezultati nisu stvar „zvijezda“ već velike strpljivosti, velike količine vremena i na kraju krajeva talenta i ljubavi prema maketarstvu, ističe predsjenik UTK Faust Vrančić Darko Tokić.

Naravno, obećaje on, Udruga će dati svu potrebnu potporu daljnjem radu u području maketarstva, a to je dokazala i kupnjom potrebnih alata za ozbiljno bavljenje ovom tehničkom disciplinom.

– Kupili smo zračni kist, kompresor i sl. U vrhu smo raketnog modelarstva u Hrvatskoj. Ne zaboravimo da smo bili i viceprvaci Svjetskog kupa, i da je ovo najava sličnih rezultata i u maketarstvu, poručuje predsjednik Tokić.

Related posts

Izvadak iz Zapisnika – 2. sastanak Povjerenstva za provedbu javnog poziva i izbor najpovoljnije ponude – organizacija višednevne izvanučioničke nastave u Prag šk.god. 2017./2018.

Grga Brkić

“Vukovaru za dar”

Marta Bašić

U SKLOPU ŽUPANIJSKIH DANA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA I DAN OTVORENIH VRATA U OBROVAČKOM DOMU KULTURE

Toni Knežević