Novosti

Državna smotra projekata iz područja Nacionalnog odgoja za ljudska prava i demokratsko građanstvo

 

U Starogradskoj vijećnicu u Zagrebu održana je Državna smotra projekata iz područja Nacionalnog odgoja za ljudska prava i demokratsko građanstvo.

 

 

Na Smotri je svoje projekte predstavilo 59 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske čime je prevaziđen prošlogodišnji rekord. „Dokaz je to da je ovakva vrsta projektne nastave dobar način učenicima kroz  praktične aktivnosti  uobličiti  pojam i sadržaj demokratskog građanstva i ljudskih prava. Izradom  projekata učenici se uče biti  angažirani građani, a ne samo promatrači.“-naglasio je prof. Darko Tokić,  ravnatelj Srednje škole Obrovac i mentor obrovačkih učenika koji su također nastupili na Smotri.

Sve nazočne pozdravnim govorima obratili su se Predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić, Zamjenica ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Tihana Radojčić, a  u ime predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića, savjetnica za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec Mojzeš. Skupu je nazočila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić koja je tom prigodom rekla da je aktivizam učenja o ljudskim pravima i građanskoj demokraciji “učenje o životu” koje treba započeti u najranijoj dobi. “Jedino na takav način možemo izrasti u odgovorne ljude i građane”.

 

Nakon ovog uvodnog dijela učenici su podijeljeni u više grupa pred  povjerenstvima koja su činili  istaknuti predstavnici znanstvenog i javnog života, kroz četverominutne prezentacije iskazali svoju viziju rješavanja nekog problema i branili svoje  projekte i dokazivali koliko su bili poduzetni i uspješni. Srednja škola Obrovac predstavila je svoj projekt pod nazivom Prednosti i izazovi ulaska RH u EU. Učenici iz Obrovca Katarina Kolačko Žurić, Valentina Ević, Martina Ević i Antonio Josić  ukazali su na nedostatak točnih informacija, a time i niz mitova i zabluda vezanih uz EU te kroz projekt  objektivno informirali kolege  o toj problematici ne svrstavši se ni na jednu stranu.

Related posts

Predstavljanje EVES-a u Zagrebu i Kninu

Matej Kolesarić

PRAVILNIK O POČETKU I ZAVRŠETKU NASTAVNE GODINE, BROJU RADNIH DANA I TRAJANJU ODMORA UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA ZA ŠKOLSKU GODINU 2011./2012.

Jure Šoša

NOVI VELIKI USPJEH UTK FAUST VRANČIĆ IZ OBROVCA NA MEĐUNARODNOM MAKETARSKOM KUPU

Matej Kolesarić