Novosti

Gdje Zrmanja ljubi more

U organizaciji Srednje škole Obrovac, eko udruge „Zrmanja“ iz Obrovca i bibinjskog ronilačkog kluba „SV.Roko“ u Obrovcu je povodom 5.lipnja, Dana zaštite čovjekova okoliša održana velika akcija čišćenja rijeke Zrmanje pod nazivom „Gdje Zrmanja ljubi more“.

 

U akciji je sudjelovalo i tridesetak ronilaca iz cijele Hrvatske, ali i iz Italije. Najveća je to ekološka akcija koju Obrovac pamti. Uz ronioce sudjelovalo je i stotinjak, mahom mlađih, žitelja Obrovca i okolice. U nekoliko sati ronjenja iz rijeke je izvađeno više stotina kilograma otpada, posebno autoguma i sličnog materijala.

Osim učenicima, Srednja škola Obrovac uključila se u akciju i nizom vlastitih projekata koje provodi već nekoliko godina. Za mlade svakako je najinteresantniji projekt EVES – ekološki vikend ekstrmnih sportova koji uključuje rafting, ronjenje, speleologiju i alpinizam.
 „Nije ovo samo adrenalinski program. Cilj je kroz različite ekološke aktivnosti kao što je i ova današnja akcija čišćenja Zrmanje, različite projekte i predavanja, podići svijest za potrebom ekološkog načina življenja da bi našim potomcima nešto od ovog planeta mogli ostaviti u nasljeđe.Ove godine bilo je dosta zainteresiranih škola za sudjelovanjem u EVES-u, ali, nažalost, što zbog nedostatka razumijevanja ravnatelja, što zbog nedostatka novca došla je samo grupa “ekonomista” sa svojim mentorom iz Knina. Nadam se da ću sljedeće godine ovaj projekt proširiti i izvan granica Lijepe naše, a zasigurno će biti proširen za još dvije aktivnosti: mountain biking i paragliding“, rekao nam je „kreator“ projekta, ravnatelj Srednje škole Obrovac, Darko Tokić.
Ništa manje zanimanja nisu učenici pokazali ni za Vikend tradicijske baštine, također projekt Srednje škole Obrovac, u okviru koje je održana radionica gradnje suhozida.
„To je jedna od radionica koja za cilj ima upoznavanje mladih s tradicionalnom mediteranskom suhozidnom gradnjom. Plan mi je cijelo školsko dvorište urediti u mediteranskom stilu te su u tom smislu danas i posađena još četiri stabla masline. No, vrhunac će svakako biti izgradnja bunje, tradicionalnog suhozidnog skloništa čobana ovoga kraja. Time ćemo zaokružiti ovu „suhozidnu“  priču“, kazao je  Tokić.
Osim ovih, tijekom ova dva dana odvijao se i niz drugih aktivnosti od kojih izdvajamo svečano dizanje Zelene zastave na zgradi Srednje škole Obrovac povodom četvrtog obnavljanja statusa međunarodne ekoškole i dobijanja srebrnog certifikata, otvaranje izložbe podvodnih fotografija i fotografija rijeke Zrmanje u holu škole, izrada i ispaljenje raketnih modela s ekološkim porukama, sadnja maslina u školskom dvorištu…
« of 2 »

Related posts

Raspored popravnih ispita u ljetnom roku

Iva Nekić

Natječaj za upis učenika u I. razred srednje škole za školsku godinu 2021./2022.

karnel.ivisic

Naša škola posjetila je postaju Državnog hidrometeorološkog zavoda u Zadru

Toni Knežević