Novosti

Konferencija podrške sustavnom i kvalitetnom uvođenju građanskog obrazovanja

U Vukovaru je  održana „Konferencija podrške sustavnom i kvalitetnom uvođenju građanskog obrazovanja“ koju su organizirali Mreža mladih Hrvatske, Centar za mirovne studije i GONG. Predstavljeni su rezultati istraživanja o učincima građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) provedenog među učenicima viših razreda osnovne, kao i prvog i drugog razreda srednje škole u kojima se eksperimentalno provodio program GOO-a, a riječ je o 12 hrvatskih škola, među kojima je i Srednja škola Obrovac. Na konferenciji je sudjelovao i Darko Tokić, ravnatelj Škole.

Vedrana Spajić Vrkaš iz Istraživačko-obrazovnog centra za ljudska prava i demokratsko građanstvo Filozofskog fakulteta u Zagrebu, rekla je kako su rezultati istraživanja razočaravajući, ali i kako je istraživanje pokazalo da je kurikulum GOO počeo mijenjati školu u pravcu demokratske zajednice odlučivanja. ”Nakon ovog istraživanja više nitko u Hrvatskoj ne može reći kako je građanski odgoj i obrazovanje nepotreban”, zaključila je. Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović je najavio kako će Povjerenstvo za izradu programa GOO, na temelju dosad uočenih nedostataka, do kraja ožujka dopuniti postojeći program kako bi od školske godine 2014./15. bio u redovitoj primjerni u osnovnim i srednjim školama.

„Da demokraciju nije dovoljno samo uvesti u institucije države i društva, već građane treba naučiti kako da budu građani u demokratskom društvu i vrijednostima liberalne demokracije koju bismo svi zajedno željeli živjeti», poručila je i Sandra Pernar, predstavnica Vladina Ureda za udruge, istaknuvši: „Politička kultura u Hrvatskoj je na nezavidnoj razini, a preduvjet njezina podizanja je sustavno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u školski program“. ‘
„Uvjerena sam da ovakva suradnja svih predstavlja značajan sinergijski potencijal koji će omogućiti uvođenje GOO-a u škole u što će Ministarstvo obrazovanja uložiti maksimalni napor kako bi učenici dalje razvijali svoje građanske kompetencije”, poručila je Ankica Nježić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, a njezin kolega Darko Tot najavio je da će Ministarstvo javnu raspravu provesti od 1. travnja do 1. svibnja te je plan program objaviti do 30. lipnja do kada Stručno povjerenstvo za pripremu provedbe građanskog odgoja i obrazovanja u školskoj godini 2014./2015. mora odlučiti u kakvom obliku će se program izvoditi kao i izraditi kurikulum.

Related posts

Naša škola posjetila je postaju Državnog hidrometeorološkog zavoda u Zadru

Toni Knežević

Održavanje nastave u tjednu od 26. travnja 2021.

karnel.ivisic

Državna smotra projekata iz područja Nacionalnog odgoja za ljudska prava i demokratsko građanstvo

Marina Župan