Novosti

Okrugli stolovi o građanskom odgoju

U Gospiću i Karlovcu održani su okrugli stolovi “Znam, razmišljam, sudjelujem: građanski odgoj i obrazovanje u školama”. Predstavljene su prepreke za sustavno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja, koji je eksperimentalno uveden u 12 škola među kojima je i naša Srednja škola Obrovac.

 

Centar za mirovne studije organizirao je okrugli stol o Građanskom odgoju i obrazovanju u Gospiću u prostoru KIC-a. Na okruglom stolu predstavljen je  Građanski odgoj i obrazovanje te njegova eksperimentalna provedba u formalnom odgojno-obrazovnom sustavu u ovoj školskoj godini. Uvodničarke su bile  djelatnice Srednje škole Obrovac Ivana Šegarić,prof.sociologije i Irena Šimurina,dipl.ekonomist koje su uključene u provedbu te predstavnice udruga civilnog društva koje pomažu ovom procesu u šest škola u Hrvatskoj. Svoj osvrt na ove sadžaje u visokoškolskim ustanovama dala je Predstojnica Odsjeka za učiteljski studij Odjela za nastavničke studije u Gospiću.

Okrugli stol bio je namijenjen  informiranju nastavnika i nastavnica iz Ličko-senjske županije te relevantnih institucija s naglaskom na razmjeni skustava vezanih uz građanski odgoj i obrazovanje.

Okrugli stol u Karlovcu organizirao je GONG u suradnji s Mrežom mladih Hrvatske i Centrom za mirovne studije. Otvorio ga je profesor Fakulteta političkih znanosti i predsjednik Vijeća GONG-a Berto Šalaj te ravnatelj Ureda za udruge Vlade RH Igor Vidačak.

Šalaj je naglasio značaj građanskog odgoja i obrazovanja za pripremu djecu i mladih da postanu odgovorni i aktivni građani. „Postoji čitav niz nedostataka – nedovoljno znanja o tome kako funkcionira politički sustav, koja su njihova prava do različitih predrasuda. Zato su nam potrebni građanski odgoj i obrazovanje, pri čemu nemamo iluzija da će ono samo riješiti sve probleme, ali bi u svakom slučaju bila velika stvar da se Ministarstvo tome posveti, a ne da to bude formalno odrađivanje nekih procedura“, zaključio je Šalaj.

„Građanski odgoj i obrazovanje jest i treba biti Vladin strateški prioritet i ako ga želimo dugoročno osigurati, vrijeme je za donošenje ključnih odluka i razmišljanje da u državnom proračunu za to treba i osigurati novac, a u tom smislu treba razmišljati i o europskim fondovima“ upozorio je Igor Vidačak, ravnatelj Vladinog Ureda za udruge, istaknuvši važnost povezivanja organizacija civilnoga društva i države te kontinuiranog usavršavanja u sustavu odgoja i obrazovanja te praćenja provedbe građanskoga odgoja i obrazovanja na svim razinama.

Glavna tema okruglog stola bila je prikazati dosadašnju eksperimentalnu provedbu građanskog odgoja i obrazovanja što su predstavnici škola učinili putem poster prezentacija i power point prezentacija.

Related posts

Važno je sudjelovati i dobro se zabaviti!

Marina Župan

Učenici posjetili školu u Makedoniji

Iva Nekić

VAŽNA obavijest

Iva Nekić