Novosti

Stop ovisnostima

“Veća urbana središta Republike Hrvatske u posljednjih se nekoliko godina suočavaju s trendom rasta zlouporabe svih sredstava ovisnosti među mladom populacijom. Duhan, alkohol i droge postali su sastavni dio odrastanja velikog dijela urbane mladeži. Uz zlouporabu sredstava ovisnosti javljaju se i drugi socijalni problemi; maloljetnička delikvencija, školsko i izvanškolsko nasilje, problem mladih koji ne završavaju školovanje kao i drugi oblici neprihvatljivog ponašanja“.

Prije nekog vremena našu su školu pohodili predstavnici zavodi za javno zdravstvo došavši na prethodno dogovoren i učenicima najavljen sat gdje su u nazočnosti predstavnika stručne službe škole proveli interaktivni program s učenicima u trajanju od jednog školskog sata na temu: „Bolest ovisnosti, rizici te zdravstveni aspekti zlouporabe psihoaktivnih droga“.

Nakon djelatnika Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije i policijski službenici za prevenciju Policijske uprave zadarske održali su predavanje za učenike prvih i drugih razreda naše škole. Održali su predavanje „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe psihoaktivnih droga“ ukazujući  na prevenciju ovisnosti kroz produbljivanje već postojećih znanja o policijskim poslovima i zadaćama policije u cilju prevencije kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga kao i o primjeni policijskih ovlasti prema počiniteljima kažnjivih radnji, te informiranje učenika o zapriječenim sankcijama u slučajevima zlouporabe sredstava ovisnosti.

„ Ovakvim načinom rada postiže se prije svega  viša razina znanja učenika o inkriminiranoj temi, a samim tim dolazi i do podizanja  svijesti o posljedicama po zdravlje, ali  i kažnjivosti svih vrsta ovisnosti, a napose zlouporabe droga. Između ostalog predavanje je usmjereno i na upoznavanje učenika sa kazneno-pravnim odredbama, odgovornošću te posebnostima vezanim uz adolescentsku dob i odrastanje kroz problematiku ovisnosti.“-rekao nam je nakon predavanja ravnatelj Darko Tokić.

Related posts

Održavanje nastave u tjednu od 29.3.2021. – 2.4.2021.

karnel.ivisic

Podržite kampanju za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole

Iva Nekić

Produžna nastava & razredni ispit – 17. 6. 2016

Toni Knežević