Novosti

U obrovačkoj školi otvoren Centar za potrebite

Cilj ove aktivnosti je ne samo pomoći potrebitima, već razvijati svijest o potrebi pomaganja drugima, ističe Darko Tokić

Potrebiti mogu doći po osnovne živežne namirnice, higijenski pribor i odjeću.

U Srednjoj školi Obrovac otvoren je Centar za potrebite, u kojemu će svi oni kojima je to potrebno od sada moći preuzeti osnovne živežne namirnice, higijenski pribor i odjeću. Sav “asortiman” prikupljat će školski volonteri, prije svega od drugih učenika, ali i izvan škole.

Jedinstven slučaj

– Cilj ove aktivnosti je ne samo pomoći potrebitima, već razvijati svijest o potrebi pomaganja drugima. Riječ volonter (franc. volontaire) označava osobu koja besplatno obavlja neku službu, dakle to je neprofitna i neplaćena aktivnost kojom pojedinci doprinose dobrobiti svoje zajednice, ističe ravnatelj škole Darko Tokić.
Samom otvaranju Centra nazočili su uz učenike volontere župnik don Krešo Ćirak, koji je naglasio značaj ovakvog rada, ali i primijetio da nije poznat primjer postojanja ovakvog centra u nekoj drugoj školi, te nastavnici angažirani u radu s volonterima, Pero Govorčin, Anita Buterin i Marko Dobrić.
– Važna je i dobra suradnja s Crvenim križem i Caritasom koji će nam biti od velike pomoći u organizaciji, prikupljanju i distribuciji, ističe Govorčin.

Sloboda odabira

Ideju o otvaranju Centra iznio je ravnatelj škole Darko Tokić. Ovom  prigodom naglasio je kako nije važno da pojedinac učini puno, već je mnogo važnije da puno ljudi učini malo, što je moguće više puta.
– Volontiranje kao dobrovoljna aktivnost javlja se danas u različitim oblicima, no činjenica je da je ovakav način ljudskog ponašanja dio povijesti gotovo svih civilizacija. Ono i danas igra veliku ulogu ne samo u zemljama u razvoju, već i u razvijenim zemljama. Uz ovu praktičnu dimenziju  pomoći drugima, volontiranje ima i drugu dimenziju. Naime, volontiranje se iskazuje kao sloboda odabira, a sloboda je ono čemu su težile sve ljudske civilizacije kroz povijest. Istovremeno, sloboda je i osnova svake demokracije, poručio je Tokić.

Related posts

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Iva Nekić

Ljudska prava i obrazovanje priručnik u izdanju Srednje škole Obrovac

Marina Župan

Svi spremni za državnu maturu!

Marta Bašić