Novosti

U organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza

Lansirana legendarna raketa  „BOOMERANG-25“

Kao i svake godine krajem listopada i ove godine u organizaciji Hrvatskog Astronautičkog i Raketnog Saveza (HARS) i uz domaćinstvo Kluba Tehničke Kulture Grada Garešnice (KTKGG) održana je međunarodna Smotra raketne tehnike pod nazivom „HARS-2016“.

 

Ove je  godine sudjelovalo tridesetak modelara koji se bave raketnom tehnikom (rakete većih dimenzija i s jačim motorima) iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Jedan od gostiju na smotri je bio i predsjednik raketno-modelarske komisije pri FAI gospodin Jože Čuden iz Slovenije. Kao i prethodnih godina Smotri su nazočili i „raketaši“ iz Obrovca – UTK Faust Vrančić i članovi Ivo Božulić, Andre Biloglav i Mirisa Tokić, odnosno KMT Srednje škole Obrovac kojeg su predstavljali Pero Govorčin, Ivan Roko Josić i Darko Tokić.

Na Smotri su sudjelovali klubovi koji se bave raketnom tehnikom poput ARAK Dubrava-Zagreb, AAD Zadar, MK Međimurje-Čakovec, AK „Fenix“ Cerić, KTKG Garešnica, AK Zadar, AK Split i MK Varaždin. Od gostiju iz inozemstva sudjelovali su klubovi:  ARK „V. M. Komarov“ iz Ljubljane i AK „Novo Mesto“ kao i AK „Kikinda“ i AK „TIM“ iz Srbije. Nakon registracije i pregleda tehničke dokumentacije raketa i raketnih motora otvorena je smotra „HARS-2016“. Uz govor dobrodošlice domaćina Smotru je otvorio gradonačelnik grada Garešnice Velimir Žunac.

Predsjednik HARS-a g. Bogomir Hren najavio je početak lansiranja raketnih modela. Prve rakete lansirali su domaćini iz KTKG Garešnica, a potom sukladno redoslijedu prijava ostali klubovi. Raketa UTK Faust Vrančić imala je lijep, stabilan i siguran let i efektno prizemljenje. Na žalost, raket KMT Srednje škole Obrovac uz stabilan i visok let prizemljila je bez otvorenog padobrana. Za završetak smotre raketaši ARAK Dubrave izvršili su lansiranje legendarne velike rakete „BOOMERANG-25“. Nakon završnog lansiranja i zatvaranja smotre uslijedila je podjela priznanja.

 

 

 

OKVIR:

Darko Tokić dobitnik Povelje HZTK-a

 

Istog dana u Zagrebu je u prostorima zagrebačkog kina Tuškanac, održana  svečana akademija povodom 70. godišnjice organiziranog rada u tehničkoj kulturi. Akademija je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Zagreba. Hrvatska zajednica tehničke kulture krovna je nacionalna udruga tehničke kulture u Hrvatskoj. Osnovana je u lipnju 1946. godine kao Republikanska komisija Tehnika i sport, zatim preimenovana u Narodnu tehniku Hrvatske, da bi 1991. godine dobila današnji naziv te je jedna od najstarijih organizacija tehničke kulture u Europi.

Na svečanoj akademiji uručena su priznanja dobitnicima nagrada, priznanja i počasna zvanja Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2015. godinu. Također, na akademiji smo saznali i dobitnike Povelje u povodu proslave 70 godina Hrvatske zajednice tehničke kulture iz čitave Hrvatske. Između ostalih, povelju je dobio i Darko Tokić, predsjednik UTK Faust Vrančić.

Iako sam Povelju dobio i prije deset godina, dakle povodom 60 godina tehničke kulture, svakako sam ponosan što sam povelju dobio i ove godine jer to je pokazatelj da je moj rad u tehničkoj kulturi zapažen i prepoznat. Osobno me raduje što je ove godine povelju dobilo još nekoliko ljudi iz naše županije što upućuje na to da tehnička kultura ponovo uzima zamah i aktivno radi na svom razvoju i upoznavanju mladih sa svijetom tehnike, u našoj županiji zasigurno, mišljenja je Tokić.

Related posts

Predstavite svoju i upoznajte druge škole

Marta Bašić

Učenici Srednje škole Obrovac na praksi u Daruvaru

Matej Kolesarić

Održano 19. državno prvenstvo u raketnom modelarstvu Obrovac 2013

Matej Kolesarić