Aktivnosti učenika

U SKLOPU PROJEKTA “VOLONTERSKA ŠUMA” Mladi Obrovčani posjetili Europski parlament

Učenike je u Europskom parlamentu dočekao Davor Škrlec – hrvatski europski zastupnik te pripadnik stranke Zelenih. U tome su prepoznali priliku da njegovom Uredu predstave već godinama zanemarivan, ali svejedno gorući problem odlagališta lužina nekadašnje tvornice Glinice

 

Srednja škola Obrovac malom broju svojih učenika, na njihovu veliku radost, često organizira terenske nastave. Tako je bilo i ovaj put. Pojedini učenici predvođeni profesoricama Ivanom Šegarić (politika i gospodarstvo, sociologija) i Irenom Šimurinom (osnove ekonomije, politika i gospodarstvo) uputili su se u Bruxelles u sklopu projekta “Volonterska šuma” kojem su Srednja škola Obrovac i  udruga Eko Zrmanja partneri.

Učenici su u ranim jutarnjim satima 20. studenoga poletjeli sa Zračne luke Franjo Tuđman prema Bruxellesu.

 

Tvornica glinice – tempirana eko-bomba

 

Dolaskom u Bruxelles, učenici su se odmah uputili u Kuću europske povijesti u samom srcu Europske četvrti. Kroz raznolik izložbeni program, multimedijske ture i edukativne materijale, mladi Obrovčani pobliže su se upoznali s europskom poviješću. Sadržaj muzeja sažima začetak Europe, mit o njenom nastanku te odvijanje događaja kroz prošlost pojavljivanjem novih društvenih uređenja kao što su feudalizam, komunizam, fašizam, socijalizam… pa sve do današnjeg, suvremenog doba. Bogat program zaintrigirao je učenike navodeći ih tako na razmišljanje o njihovoj ulozi u ovom modernom društvu, ali i kako oni mogu pridonijeti u stvaranju bolje budućnosti ne samo za Hrvatsku, već i za cijelu Europu.

Zatim, učenike je u Europskom parlamentu dočekao Davor Škrlec – hrvatski europski zastupnik te pripadnik stranke Zelenih. Održao je prezentaciju o strukturi i načelu rada Europskog parlamenta, njegovim projektima kao i ciljevima koje imaju za razvoj gospodarstva svih država članica, ali i o svom programu. Omogućeno im je prisustvovanje sjednici Parlamenta, a saslušali su i važan govor predsjednika Antonija Tajanija. Tema sjednice bila je sedamdeseta objetnica Deklaracije o ljudskim pravima, nasilje nad ženama te njegova prevencija. Učenici su u tome vidjeli priliku da Uredu Škrleca predstave već godinama zanemarivan, ali svejedno alarmantan problem odlagališta lužina nekadašnje tvornice Glinice.  Stavljanjem pod tepih ove teme ugrožavaju se autohtone biljne i životinjske vrste koje obitavaju na području Zrmanje, a dovodi se u pitanje i vodoopskrba cijele Zadarske i dijela Ličko-senjske te Šibensko-kninske županije kao i životi stanovnika koji tamo žive.

Nakon užurbanog dana, već pomalo umorni Obrovčani odlaze na večeru i zaslužen odmor u ekološki osviještenom hotelu Meininger smještenom u samom centru grada.

 

U Muzeju čokolade

 

Sljedeći dan bio je ipak nešto opušteniji. Razgledavanje su Obrovčani nastavili u Muzeju čokolade koji je uz nekoliko stotina prodavaonica čokolade pravi spomenik toj slastici. Posebno ih se dojmio slastičar koji je ljubazno demonstrirao način pravljenja pralina različitih okusa. Upoznali su se i sa srcem grada, ali i cijele Belgije – UNESCO-om zaštićen Grand Place. Na glavnom gradskom trgu se nalaze Gradska vijećnica i Maison du Roi (Kraljevska kuća), a nekoliko stotina metara dalje i prepoznatljivi simbol grada – Manneken Pis, brončana statua dječaka kojeg se nerijetko može vidjeti obučenog u raznovrsne kostime, a čija tradicija seže još s kraja 17. stoljeća kad ga je bavarski princ prvi put obukao u prepoznatljivu bijelo-plavu boju. Od tog dana pa do danas skupljeno je toliko kostima da je otvorena i posebna postava muzeja posvećena toj tradiciji.

Također su neizostavne i katedrala gradskog zaštitnika, svetog Mihaela, te crkva Notre Dame des Victoires du Sablon.

Za kraj razgledavanja, učenici su se počastili njihovim tradicionalnim slasticama – vaflima i toplom čokoladom. Puni dojmova i novog znanja, uslijedio je povratak u Zagreb.

Predsjednik udruge Eko Zrmanja i jedan od organizatora projekta Volonterske šume, politolog Ivan Matić, najavljuje ovo putovanje kao početak brojnim suradnjama koje će se organizirati u sklopu Erasmus Plus programa.

 

Bernarda BRKIĆ

Related posts

Ekološki vikend ekstemnih sportova ( EVES )

Marina Župan

Pirati sa Zrmanje pokorili Strumički karneval

karnel.ivisic

Projekt građanin – Nasilje u školskim klupama

karnel.ivisic