Novosti

Učenici Srednje škole Obrovac čistili Jarun

Obilježavanje Svjetskog dana voda održava se i ove godine pod pokroviteljstvom Ministarstva za zaštitu okoliša, u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode i ronilačkim klubom MAR – SUB iz Zagreba. Tim povodom  stručnjaci Državnog zavoda za zaštitu prirode u suradnji s ronilačkim klubom MAR-SUB čistili su  Jarun od invazivnih vrsta, ali i raznovrsnog otpada. Akciji su se pridružili i učenici Srednje škole Obrovac.

 

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je podržao akciju kazao je kako su strane invazivne vrste jedna od glavnih prijetnji očuvanja bioraznolikosti, pa je stoga i u novom Zakonu o zaštiti prirode tom problemu posvećene pažnja  – novim su se zakonom detaljnije nego dosad razradile odredbe o stranim invazivnim vrstama.

Čišćenju obale i Jarunskog jezera od otpada  povodom  Svjetskog dana voda pridružili su se i  članovi ronilačkih klubova iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

– Znali smo mi iz Jaruna izvući i bicikle, obilje plastične ambalaže, dijelove plovila, pa i sidra, nerijetko i ronilačku opremu – prisjetio se Goran Hudoklin iz ronilačkog kluba Mar-Sub. Ističe da su ipak tijekom godina ljudi postali ekološki savjesniji, a time je i količina smeća u jarunskim vodama znatno manja.

„Posebno bih želio istaknuti koliki značaj ima suradnja na zaštiti i očuvanju vodnih resursa, a time naravno i cjelokupne zaštite čovjekova okoliša. Iz tog razloga smo mi danas u Zagrebu na Jarunu, sljedeći put i oni će biti u Obrovcu na Zrmanji… Time je i razumljiviji poziv slovenskih ronilaca da se naša škola pridruži sličnoj akciji na Bledu“, saznali smo od ravnatelja Škole prof.Darka Tokića po povratku iz Zagreba.

 


 


 

Related posts

U obrovačkoj školi otvoren Centar za potrebite

Iva Nekić

HUMANITARNO SRCE OBROVAČKIH SREDNJOŠKOLACA

karnel.ivisic

Odluka stožera civilne zaštite

karnel.ivisic