Novosti

Učenici Srednje škole Obrovac na praksi u Daruvaru

Srednja škola Obrovac prije tri godine uključila se u projekt njemačkog GTZ-a i uvela kao eksperimentalni program zanimanje Instalater sustava vode, plina, grijanja i hlađenja . Tada je bila jedna od 4 škole u Hrvatskoj koje su izvodile taj program. Danas je taj program pod nazivom Instalater kućnih instalacija  uveden u hrvatski školski sustav kao redovno zanimanje.

 

Što instalater kućnih instalacija radi po završetku školovanja pojasnio nam je prof.strojarstva Anton Draženović, jedan od voditelja stručne prakse u Srednjoj školi Obrovac:“ Instalater kućnih instalacija izrađuje, montira, održava, nadzire rad i servisira vodovodne i plinske sustave, te sustave za grijanje, hlađenje i klimatizaciju. Osnovni poslovi se odnose na izradu i montažu elemenata i uređaja za sustav vodovodnih i plinskih instalacija te postavljanja, održavanja i popravljanja toplinskih uređaja, uređaja za klimatizaciju i rashladnih uređaja.Novina je u tome što su ranije po klasičnom sustavu za to bila potrebna tri čovjeka, a sada to može obzirom na svoje obrazovanje raditi jedan čovjek.“

Ovih su dana učenici navedenog zanimanja iz Srednje škole Obrovac boravili na praksi u Daruvaru. Vratili su se puni dojmova i zadovoljni naučenim i učinjenim.

„Na žalost, bez obzira na plinifikaciju zadarskog kraja, učenici koji se školuju za zanimanja plinoinstalater i instalater kućnih instalacija u onom dijelu koji se odnosi na plin nemaju mogućnosti adekvatne praktične nastave. Razgovarali smo sa predstavnicima EVN-a, no nakon obećanja da će nam se javiti i posjetiti našu školu nitko više za njih nije čuo. Nimalo u skladu s „europskom kulturom“, rekao bih. No, vjerojatno je tako i bolje jer ono što su naši učenici dobili u daruvarskom Darkom-u EVN ionako ne može pružiti. Tijekom boravka u Daruvaru uz stručno vodstvo ljudi iz Darkoma učenici su prošli sve faze plinoinstalaterskog posla: postavljanje, održavanje, popravljanje i ispitivanje plinskih instalacija i sustava. Iako škola nije obvezna osigurati praksu izvan škole, smatrao sam da je radi kvalitetnog obrazovanja naših učenika potrebno osigurati adekvatnu praksu. Nije manje važno napomenuti da je sve troškove puta do Daruvara i smještaja u Daruvaru  osigurala Srednja škola Obrovac.“ -ispričao nam je ravnatelj Srednje škole Obrovac Darko Tokić.Inače Darkom d.o.o. Daruvar distribuciju plina obavlja na području bivših općina Daruvar i Grubišno polje. Intenzivna plinifikacija tog područja počela je 1973. godine kada je izgrađen magistralni plinovod Pakrac – Daruvar. Plinofikacija grada Daruvara s prigradskim naseljima izvršena je u potpunosti  do 1980. godine. Do danas je u gradu s prigradskim naseljima izgrađeno 48.600 m ulične plinske mreže.

Redakcija RivaOn
Srednje škole Obrovac.

Related posts

Mala škola ima veliko srce

Matej Kolesarić

Nastava po modelu A

karnel.ivisic

NA DANAŠNJI DAN – 18.11.2014.

Jure Šoša